Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cum ne apărăm de insultele de pe rețelele de socializare – explicația specialistului

© Sputnik / Miroslav RotariTudor Țurcan
Tudor Țurcan - Sputnik Moldova
Abonare
Persoanele care ne insultă pe rețelele de socializare comit o infracțiune. Iată cum pot fi pedepsite.
Cum ne apărăm de insultele de pe rețelele de socializare – explicația specialistului

Insultele lansate pe rețelele de socializare nu trebuie tolerate. Acestea sunt infracțiuni, iar cei care le comit sunt amendați sau obligați să muncească neremunerat în folosul comunității. Cum ne apărăm de defăimători, ne explică Fiodor Țurcan, ofițerul de investigații al Secției Securitate Informatică din cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice.

Codul Contravențional definește injuria ca ”vorbe sau fapte expuse public, care înjosesc onoarea și demnitatea unei persoane”.  Pentru acest comportament, legea prevede amenzi de până la 900 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității timp de 10 - 20 de ore. Pentru ca defăimătorul să fie pedepsit, victima trebuie să captureze imaginea sau textul insultător de pe ecranul dispozitivelor electronice și să depună o plângere la poliție.

”Victima trebuie să captureze textul sau imaginea care confirmă injuria, să salveze linkul de acces la grupul sau pagina unde a fost plasat textul sau imaginea și să depună plângere la inspectoratul de poliție din apropierea domiciliului. În cerere va preciza cine este persoana care a insultat-o și va atașa și captura de ecran”, a explicat Fiodor Țurcan.

Defăimătorul poate fi identificat chiar dacă a șters postarea sau și-a dezactivat contul. Procesul de documentare este însă mai anevoios atunci când acesta are o identitate falsă sau se află pe teritoriul altui stat.  

”În acest caz, solicităm administrației platformei de socializare adresele IP utilizate pentru conexiune și, ulterior, încercăm să identificăm persoana. Dacă defăimătorul este peste hotare, vorbim despre comiterea unei fapte pe teritoriul altui stat. În acest caz, atragerea la răspundere este mai dificilă, dar nu imposibilă”, a precizat Fiodor Țurcan.

Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice a documentat 30 de cazuri de defăimare și calomnie, pe parcursul anului 2018. Potrivit lui Fiodor Țurcan,  persoanele care au comis aceste infracțiuni au fost identificate și sancționate.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0