Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Asta trebuie să știe toți pensionarii: Ce se întâmpla cu pensiile lor în decurs de un an

© Sputnik / Miroslav RotariIon Chicu
Ion Chicu - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul va examina în timpul apropiat un proiect de lege înaintat de șeful statului, care prevede indexarea pensiilor de două ori pe an - la 1 aprilie și la 1 octombrie. Costurile acestei iniațiative legislative at fi estimate la aproximativ 900 de milioane de lei, a declarat consilierul prezidențial Ion Chicu.
Asta trebuie să știe toți pensionarii-ce se întâmpla cu pensiile lor în decurs de un an

Ion Chicu a anunțat în studioul radio Sputnik Moldova despre faptul că în decurs de 10 zile președintele țării va propune Parlamentului un proiect de lege privind implementarea mecanismului indexării de două ori pe an a pensiei. El a mai spus că proiectul a fost consultat cu partenerii de dialog social. Chicu declară că în cazul în care Parlamentul va adopta proiectul respectiv, el urmează să fie implementat gradual.

„Conform proiectului, în anul 2020 de indexare dublă - la 1 aprilie și 1 octombrie - se vor bucura aproximativ 400 mii de beneficiari cu pensia mai mică decât minimul de existență, din 2021 – beneficiarii cu o pensie care nu depășește valoarea dublă a minimului de existență, iar în 2022 – pensionarii cu pensii mai mici de valoarea triplă a acestui indicator. Bineînțeles, indexarea de la 1 aprilie rămâne în vigoare pentru toți beneficiarii”, a spus Ion Chicu

Consilierul prezidențial a mai spus că proiectul respectiv este menit să asigure un nivel mai mare de protecție socială a persoanelor beneficiare de pensii, asigurând o corelare mai mare a cuantumului pensiei la evoluțiile inflației. Costurile acestei inițiative legislative at fi estimate la aproximativ 900 de milioane de lei.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0