Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce poți să faci cu echipamentele electrice și electronice uzate?

© Sputnik / Miroslav RotariNicolae Olărașu
Nicolae Olărașu - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Moldovenii sunt nevoiți să arunce deșeurile electrice și electronice la tomberon. Colectarea lor pentru reciclare nu este organizată, iar urmările sunt dezastruoase pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea oamenilor.
Ce poți să faci cu echipamentele electrice și electronice uzate?

Echipamentele electrice și electronice vechi trebuie colectate și reciclate corect. Ele pot avea în componența lor elemente nocive pentru mediu și sănătatea populației, metale grele sau gaze periculoase, afirmă specialiștii.

Reprezentantul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Nicolae Olărașu, precizează că la solicitarea consumatorilor agenții economici sunt obligați să preia deșeurile electrice și electronice.

"Potrivit Regulamentului privind deșeurile de echipamente electrice și electronice, producătorul este responsabil de colectarea echipamentelor electrice și electronice uzate. De exemplu, dacă o persoană solicită livrarea la domiciliu a unui produs, acesta poate să transmită totodată și produsul vechi agentului economic, iar acesta este obligat să preia deșeul", a precizat Olărașu.

Anatol Prohnițchi - Sputnik Moldova
Moldova, în prag de criză ecologică: Mesajul alarmant al unui ecolog

Chiar dacă legea obligă agenții economici să preia deșeurile electrice și electronice, din păcate, în Republica Moldova nu există încă o fabrică de reciclare a acestor deșeuri, cea mai apropiată fiind în România.

În cazul becurilor Econom, ecologiștii afirmă că acestea nu prezintă pericol pentru sănătatea umană și mediu atât timp cât funcționează, dar devin periculoase atunci când se sparg sau sunt aruncate în tomberon, laolaltă cu toate deșeurile menajere.

De exemplu, becurile fluorescente compacte și cele luminiscente, care conțin mercur, sunt de 10 ori mai toxice pentru mediul înconjurător decât pungile din plastic. Fiind aruncate la tomberon, becurile Econom se sparg, iar mercurul din ele ajunge în sol și în ape, contaminează vegetația, inclusiv produsele consumate de oameni și animale. Aceeași situație o avem și în cazul termometrului cu mercur. Cioburile termometrului și mercurul adunat cu grijă trebuie puse într-un borcan care se închide ermetic și anunțați salvatorii. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0