Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Important pentru cei care pleacă în Ucraina: Cum vor trece controlul la frontieră

© Sputnik / Мирослав РотарьТаможня
Таможня - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile anunță schimbări – iată ce ar urma să se întâmple la un punct de trecere a frontierei moldo-ucrainene.

CHIȘINĂU, 2 aug – Sputnik. Autoritățile intenționează să fluidizeze traficul în punctul de trecere „Otaci-Moghiliov-Podolsk”, dar și să diminueze eventualele fraude, prin extinderea controlul comun la frontiera moldo-ucraineană.

Astfel, persoanele și mărfurile ar urma să fie supuse unui singur filtru de control, fie pe teritoriul țării noastre, fie pe partea ucraineană, ceea ce ar simplifica traversarea frontierei și ar reduce timpul de așteptare în vamă.

Import-export - Sputnik Moldova
Reguli mai simple la vamă pentru exportatorii moldoveni - detalii

Mecanismul de cooperare transfrontalieră ar putea fi organizat conform principiilor „Ghișeului Unic” și „O singură oprire”.

Prin aplicarea acestui mecanism, autoritățile de resort urmăresc fluidizarea traficului, cât și diminuarea eventualelor fraude sau incidente de integritate.

Totodată, urmează să fie reconstruite și căile de acces, care fac legătură dintre postul vamal „Otaci” și arterele naționale. Mai mult, la frontieră ar putea fi amplasat un post de inspecție al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, unde mărfurile vor fi supuse controlului fitosanitar.

Actualmente, controlul comun la frontiera cu Ucraina este aplicat la șase posturi vamale „Criva-Mamalîga”, „Larga-Kelmențî”, „Briceni-Rossoșanî”, „Giurgiulești-Reni”, „Pervomaisc-Cuciurgan” și „Palanca-Maiaki-Udobnoe”. Ultimul punct comun a fost dat în exploatare în decembrie 2018.

Republica Moldova și Ucraina au semnat pe 6 octombrie 2017 un Acord Interguvernamental, potrivit căruia  controlul comun poate fi aplicat la toate punctele de trecere de la frontiera estică.

Fluxul de știri
0