Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Serviciul Vamal: Vămuirea la domiciliu - o procedură ce-ți economisește timpul și banii

Abonare
Vămuirea la domiciliu scutește operatorul economic de obligativitatea prezentării mărfurilor la terminalele vamale, fapt ce asigură o serie de avantaje.

CHIȘINĂU, 1 aug – Sputnik. Serviciul Vamal le recomandă operatorilor economici să beneficieze de procedura vămuirii la domiciliu (PVD).

În prezent, 78 de agenți economici dețin autorizații PVD. Autorizația pentru această procedură este eliberată gratuit de Serviciul Vamal, fiind valabilă pe termen nelimitat.

TIR-uri - Sputnik Moldova
Societate
Serviciul Vamal pregătește noi reguli: Cum va trece transportul prin vamă

Vămuirea la domiciliu a fost introdusă în Republica Moldova în 2014. Interesul agenților economici pentru această procedură este semnificativ, dar apelează la ea în special operatorii cu un volum mare de mărfuri la import și export, a precizat pentru Sputnik Olesea Pușcașu, responsabilă de relațiile cu publicul la Serviciul Vamal.

Vămuirea la domiciliu este prezentată de autoritatea vamală drept o procedură „de facilitare a comerțului legitim”. Serviciul Vamal dorește să popularizeze metoda, astfel încât de aceasta să beneficieze cât mai mulți agenți economici, indiferent de volumul de mărfuri pe care urmează să-l exporte sau să-l importe.

Procedura de vămuire la domiciliu permite ca plasarea mărfurilor sub regim vamal să fie efectuată la sediul agentului economic sau în alte locuri desemnate sau aprobate de organul vamal, prin depunerea declarației vamale și a actelor necesare vămuirii doar în format electronic.

Cu noua procedură, operatorul economic este exonerat de obligativitatea prezentării mărfurilor la terminalele vamale.

Serviciul Vamal enumeră avantajele PVD: reducerea timpului necesar vămuirii, excluderea cheltuielilor pentru deplasare și staționare, eliminarea contactului direct cu organul vamal.

„În acest fel, riscurile de depășire a termenelor de livrare a mărfurilor sunt mai mici, fiind asigurată respectarea condițiilor contractuale”, explică autoritatea vamală, într-un comunicat de presă.

Mai multe informații despre obținerea autorizației de vămuire la domiciliu pot fi aflate la numerele de telefon: +373 22 574-138, 574-139, 574-198, 574-167.

Fluxul de știri
0