Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine este noul director general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină

© Sputnik / Evghenii PanasencoSpital
Spital - Sputnik Moldova
Abonare
Andrei Matei este noul director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

CHIȘINĂU, 1 aug - Sputnik. Andrei Matei a fost numit director general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină. Tamara Andrușca, fosta directoare a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, a fost demisă de ministru al Sănătății Ala Nemerenco, la prima ședință a Guvernului Sandu.

Spital - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Societate
CNAM va aloca sute de milioane de lei în acest scop – Vezi ce va finanța instituția

„Pentru a identifica resurse financiare, pentru a motiva medicii să rămână acasă, pentru a avea echipamente bune, este normal să avem nevoie de o utilizare eficientă a banului public, care este plătit în sistemul de asigurări obligatorii de asistență medicală de fiecare dintre cetățenii Republicii Moldova. În baza faptului că în CNAM există o utilizare a banului public plătit de contribuabili netransparentă, ineficientă, vin cu propunerea de a o elibera pe Tamara Andrușca. Asupra semnării contractelor planează mai multe semne de întrebare, de departe se vede că banii sunt gestionați ineficient. Conform cadrului legal, rog ca interimatul să fie asigurat de adjuncți”, a declarat atunci Ala Nemirenco. 

Absolventă a Universităţii de Stat şi doctor în economie, Tamara Andrușca a ocupat funcţii importante în mai multe companii cu capital de stat, inclusiv contabilă-şefă adjunctă la Fabrica Bucuria (1994-1997) sau directoare pe probleme economice la Combinatul Tutun-CTC (1998–2000). La începutul anilor 2000, aceasta a lucrat în calitate de contabil-şef la filiala din Kazahstan a companiei petroliere Ascom Group, ce aparţine miliardarului Anatol Stati.

Totodată, Tamara Andruşca a ocupat poziţii importante în companii apropiate omului de afaceri Vlad Plahotniuc. În 2001 ea ajunge director economic al Petrom Moldova, unde a lucrat timp de zece ani. În aceeaşi perioadă când Plahotniuc a fost director comercial al companiei, după care director general. În 2011-2013 a fost director financiar al Prime Management SRL, fondată de Vladimir Plahotniuc şi Andrian Candu, finul acestuia și actualul șef al Parlamentului.

Fluxul de știri
0