Veaceslav Ioniță a spus că în Moldova nu există o autoritate care ar monitoriza cum sunt aplicate facilitățile fiscale. În opinia lui, facilitățile fiscale nu trebuie excluse, ci revăzute, pentru a vedea în mod prioritar unde merg banii din bugetul de stat.
„Este o sarcină imperioasă să revizuim toate facilitățile care ar fi la ora actuală peste 120, din care 50 de facilități au o durată de peste 20 de ani. Despre aceste facilități fiscale nimeni, niciodată n-a vorbit în spațiul public. O parte din ele nu-și are rostul și de aici am putea avea acumulări la buget”, a precizat Veaceslav Ioniță.
El i-a sugerat Guvernului ca, în scopul unui proces mai transparent, la bugetul de stat să fie anexată o listă care ar include toate facilitățile fiscale și vamale ce se aplică pe teritoriul Republicii Moldova.
Potrivit unor informații din mediul de experți, 145 de miliarde de lei au fost alocate din bugetul de stat în ultimii 10 ani pentru a acoperi cheltuielile fiscale, acumulate din cauza aplicării neargumentate și netransparente a mai multor facilități fiscale și vamale. O analiză în acest sens apare și într-un raport al Curții de Conturi, care a stabilit în 2016 existența a 105 facilități fiscale și vamale.
Autor: Eduard Maciac