Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ce îi reține pe unii moldoveni de a divorța?

© Sputnik / Miroslav RotariLiliana Chisari
Liliana Chisari - Sputnik Moldova
Abonare
Psihologul Liliana Chisari, invitata emisiunii Sputnik Matinal a lăsat să se înțeleagă că numărul divorțurilor în țară ar fi cu mult mai mare dacă unele cupluri nu ar face sacrificii în favoarea copiilor sau nu ar fi presați de rude sau prieteni. De multe ori compromisurile nu au o rațiune logică iar copii au de suferit cu mult mai mult decât ar rămâne sub tutela unui singur părinte.
Ce îi reține pe unii moldoveni de a divorța?

Situația este și mai gravă în cazul familiilor în care femeile sau bărbații sunt supuși unor violențe de ordin psihologic sau fizic. De regulă, copiii au de suferit cel mai mult în asemenea situații. 

"Sunt oameni care inconștient acceptă ideea de a fi agresați și trăiesc o viață cu asta. Multe persoane preiau rolul de victimă satisfăcându-și anumite nevoi psihologice ascunse. În practica mea am întâlnit familii care trăiesc 20 și chiar 30 de ani în stare de conflict și haos, iar copii preiau multe din aceste practici. Unele cazuri se termină tragic. În asemenea situații ar fi cu mult mai bine ca perechile să se despartă", a declarat Liliana Chisari.

Tatiana TURTUREANU - Sputnik Moldova
Societate
S-a recăsătorit cu fostul soț la doar două luni de la divorț: De ce a făcut asta

De asemenea, specialista susține că de cele mai multe ori persoanele care îi influențează de a rămâne în cuplu este cercul de prieteni, socrii, cumetrii, alte rude. Sunt și persoane care renunță la ideea de a divorța din cauza unor avantaje financiare. Lipsa de siguranță în ziua de mâine este un alt factor de a accepta o viață de calvar familială.

Cât de paradoxal ar părea, dar partea bună a lucrurilor este că în asemenea familii "toxice" au crescut copii fenomenali ca caracter, abilități, talente.

"Anume din asemenea familii au provenit mari scriitori, pictori, oameni de știință, sportivi de performanță. Uneori acest lucru se explică că tot negativismul prezent în relația familială îi determină pe copii să-și concentreze atenția în anumite sfere, până la nivel de fanatism. În acest fel copii își creează o zonă de protecție în jurul său și nu atrag atenție scandalurilor, bătăilor, altor momente de criză. Alteori, o forță divină inexplicabilă îi ajută pe acești micuți să devină mari personalități. Asta însă nu înseamnă că ei vor avea o viață normală familială. Statistica confirm acest lucru", a conchis Liliana Chisari.

Fluxul de știri
0