95 de agenți economici, parteneri ai instituțiilor de învățământ din domeniul profesional tehnic, vor instrui 1300 de elevi-ucenici, în perioada 2019-2021. Despre avantajele tinerilor care au posibilitatea să studieze o meserie și, în același timp, să activeze în cadrul unei companii de profil, sub supravegherea unui maestru, a vorbit în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal” Rodica Bivol, șefa Secției Învățământ Dual, Camera de Comerț și Industrie.
”Elevii încadrați în programele de formare profesională duală, au posibilitatea să obțină experiență de muncă, abilități practice și independență financiară. Ei sunt pregătiți conform programului de studii și cerințelor pieții muncii. Majoritatea rămâne să activeze în cadrul companiei, după absolvire ”, a explicat Rodica Bivol.
Salariul unui ucenic constituie aproximativ 4000 de lei. Posibilitatea de a învăța și, concomitent, de a-și câștiga existența, îi motivează pe elevi să persevereze pentru a deveni profesioniști.
”Între companie și elev-ucenic este încheiat un contract de ucenicie. Actul reglementează relația lor pe durata instruirii. Ucenicul primește un salariu de 2/3 din salariul mediu pe economie. Suma este indicată în contractul de ucenicie. De asemenea, în document sunt descrise și responsabilitățile ucenicului. Aceasta înseamnă independență financiară și oferă tinerilor credibilitate și motoivarea necesară pentru a persevera”, a relatat Rodica Bivol.
În prezent, 30 de instituții de învățământ din domeniul profesional tehnic desfășoară programe de formare profesională duală. Ucenicii sunt aleși de către companiile partenere, care se ocupă de instruirea practică a acestora.
Autor: Maria Dimineț