Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată ce vor păți șoferii moldoveni care vorbesc la telefon atunci când conduc

© Sputnik / OsmatescoVeaceslav Sârbu
Veaceslav Sârbu  - Sputnik Moldova
Abonare
Deocamdată legislația Republicii Moldova nu prevede pedepse aspre pentru șoferii care vorbesc la telefon la volan, chiar dacă Legea privind Siguranța Traficului Rutier, din 2018 încoace, stabilește niște sancțiuni.
Șoferii prinși cu telefonul în mână vor rămâne fără permis – Ce spune un șef din poliție

Te-ai gândit vreodată ce ți se poate întâmpla dacă conduci un mijloc de transport și ții în mână un telefon mobil sau orice alt dispozitiv mobil de înregistrare și fotografiere?

În unele state legislația pedepsește dur șoferii care vorbesc la telefonul mobil la volan. Spre exemplu, în România, s-a început o amplă dezbatere cum ar trebui de procedat cu șoferii care utilizează telefonul mobil sau oricărui dispozitiv mobil.

La ora actuală, se discută chiar un proiect de amendare a legislației române prin care șoferii să fie pedepsiți cu o amendă de 1200 de lei românești echivalentul la 5000 de lei moldovenești cu ridicarea permisului de conducere.

Legislația Republicii Moldova, deocamdată nu conține măsuri aspre pentru șoferii care vorbesc la volan chiar dacă există unele prevederi modificate în Legea privind siguranța traficului rutier din 2018.

Potrivit șefului Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Patrulare, Veaceslav Sârbu, în cazul în care conducătorul auto nu se conformează și încalcă prevederile respective din actul legislativ, agentul constatator este în drept de a perfecta un proces verbal cu privire la contravenție și de a-i aplica conducătorului auto o sancțiune ce variază de la 12 la 24 de unități convenționale ce se echivalează cu 600 și 1200 de lei și cu aplicarea a 3 punte de penalizare.

Veaceslav Sârbu mai spune că în cazul în care persoana săvârșește repetat pe parcursul unui an încălcări similare pentru care deja a fost sancționat printr-o decizie definitivă conducătorul auto riscă o amendă de la 40 la 60 de unități convenționale, ce este echivalent cu 2000 și 3000 de lei, și cu aplicarea a 6 puncte de penalizare. Totodată, legea prevede și excepție la folosirea telefoanelor mobile în timpul deplasării doar în cazul în care este nevoie de a efectua un apel la serviciile de urgență.

De menționat că, pe parcursul a 6 luni ale anului 2019, au fost documentați 86 de conducători auto pentru încălcarea prevederilor ce ține de convorbirile telefonice și navigare pe internet.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0