Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova se usucă: A fost emis cod galben de secetă hidrologică

© Sputnik / Evghenii PanasencoSecetă
Secetă - Sputnik Moldova
Abonare
Hidrologii le solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.

CHIȘINĂU, 29 iul – Sputnik. Hidrologii din Moldova au emis astăzi cod galben de secetă hidrologică pe întreg teritoriul țării. Avertizarea hidrologică va fi valabilă până pe data de 5 august.  

Secetă la periferia orașului Walgett, Australia - Sputnik Moldova
Adevărată apocalipsă: Seceta globală a provocat distrugeri incomensurabile

Potrivit hidrologilor, în legătură cu lipsa precipitațiilor, în contextul unor temperaturi înalte ale aerului, în râurile și lacurile de acumulare din țară se atestă seceta hidrologică.

În acest context, hidrologii le solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.

Ce este seceta hidrologică

Seceta hidrologică se definește în funcție de debitul și volumul scurgerii apei în râuri  pentru o perioadă de timp. În cazul când debitul apei atinge cote de 50 la sută şi mai joase din norma multianuală pe o durată de 5-7 zile se emite cod galben de seceta hidrologică.

Atunci când seceta hidrologică se manifestă pe 80 la sută din suprafaţa ţării se anunţă seceta hidrologică pe întreg teritoriu ţării, analogic şi pentru bazinele hidrografice.

Totodată, pe întreg teritoriul țării este valabil codul galben de caniculă emis de meteorologi la sfârșitul săptămânii trecute. Până la sfârșitul lunii iulie, pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33-34 de grade Celsius.

Fluxul de știri
0