CHIȘINĂU, 29 iul – Sputnik, Eleonora Lisnic. Prim-ministrul Maia Sandu i-a solicitat conducerii Institutului Național al Justiției (INJ) să-și depună „imediat” demisia, din considerentul că „nu asigură Justiția cu un număr suficient de profesionişti bine pregătiți, specialişti integri”.
Premierul a subliniat că INJ, creat în 2006 și care urma să pregătească viitori judecători şi procurori, „nu şi-a atins scopul, dacă analizăm situația catastrofală din sistemul Justiției”.
„Există informații și despre practicile de mituire în instituție, atât la admitere, cât și la absolvire. Cum putem avea Justiție integră când chiar Institutul îi învață pe viitorii procurori şi judecători cu normalitatea fenomenului de corupție?”, a declarat Maia Sandu în cadrul unui briefing susținut luni, 29 iulie.
Potrivit premierului, pentru perioada academică octombrie 2019 – aprilie 2021, la INJ au fost planificate doar 20 locuri pentru judecători și 20 pentru procurori, în timp ce „noi avem nevoie de sute de procurori și judecători noi”.
Maia Sandu le-a solicitat Ministerului Justiției și Ministerului Finanțelor să găsească soluții pentru dublarea sau chiar triplarea numărului de persoane ce urmează a fi instruite la INJ pentru profesia de judecător și cea de procuror chiar începând cu anul acesta.
Premierul a subliniat că Republica Moldova are nevoie de cât mai mulți judecători și procurori noi, care „să-i înlocuiască pe majoritatea procurorilor și judecătorilor, pe toți cei corupți și lași”.
„Este clar pentru noi toți că nici în procuratură, nici în sistemul judecătoresc nu există o masă critică de oameni care să vrea să curățe sistemul. E clar că avem nevoie de procurori și judecători noi! Cât mai mulți, suficient de mulți ca să reformeze sistemul, să-l schimbe din temelie”, a declarat Maia Sandu.
În opinia prim-ministrului, și programele de formare ale INJ trebuie îmbunătățite, iar în calitate de formatori ai viitorilor judecători și procurori nu trebuie admise „persoane compromise, care au discreditat profesia de magistrat executând comenzi politice sau adoptând decizii ilegale”.