Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pericol de moarte pentru persoanele care fac asta: Avertismentul Union Fenosa

© www.facebook.com/mhodorogeaCablu electric pe tulpină de copac
Cablu electric pe tulpină de copac - Sputnik Moldova
Abonare
Contrar tuturor normelor legale, plantarea pomilor fructiferi în zona de protecție a rețelelor electrice este ceva obișnuit, fiind vorba mai ales de nuci, chiar dacă această ocupație aparent inofensivă se poate solda cu tragedii.

CHIȘINĂU, 27 iul - Sputnik. În fiecare an au loc tragedii în timpul culesului nucilor de pe copacii care cresc în apropierea liniilor electrice. Acest lucru se întâmplă în pofida avertismentelor făcute de distribuitorul de energie electrică, pentru mulți moldoveni aceasta fiind o sursă suplimentară de venit. Anul trecut, de exemplu, trei copii și-au pierdut viața, într-o perioadă scurtă, fiind electrocutați în timp ce culegeau nuci. În toate cazurile, victimele s-au apropiat la o distanță inadmisibilă de conductorul neizolat al liniei electrice.

Выставка Сделано в Молдове - Sputnik Moldova
Societate
Îngrozitor: Mai mulți copii au murit în timp ce culegeau nuci

Și cum în piețe a început deja comercializarea miezului de nucă din recolta nouă, „Red Union Fenosa” atenționează iarăși populația și agenții economici asupra pericolului iminent și îi îndeamnă să respecte cu strictețe regulile de securitate electrică.

Astfel, odată cu demararea activităților sezoniere de recoltare a nucilor, Red Union Fenosa” atrage atenția tuturor celor implicați  în aceste lucrări, dar și a autorităților publice locale asupra necesității respectării stricte a regulilor de securitate electrică și de protecție împotriva electrocutărilor în timpul strângerii nucilor de pe copacii din apropierea liniilor electrice aeriene ( LEA) sau a altor instalaţii electrice: posturi de transformare, panouri şi cutii de distribuţie, etc.

Analiza unor cazuri de electrocutare care au avut loc anterior în timpul unor astfel de lucrări au arătat că persoanele implicare în activităţi de colectare a nucilor nu ţin cont de aflarea la distanţe inadmisibile de la conductorii aflaţi sub tensiune, utilizează diverse ţevi, bare metalice sau crengi verzi pentru a scutura nucile, neglijând riscul atingerii prin intermediul lor de conductori sau de a crea un arc electric.

Fire de înaltă tensiune - Sputnik Moldova
Societate
Tragedie în satul Bolohan, Orhei: Un bărbat a murit electrocutat

De asemenea ei nu ţin cont de căderea precipitaţiilor, de umiditatea solului și a celei din atmosferă, care facilitează scurgerea sau transmiterea curentului prin intermediul diferitor obiecte folosite în calitate de instrument de lucru. Chiar şi atingerea conductorilor electrici de crengile verzi  sau umede ale copacilor poate fi cauza unui accident cu consecinţe grave pentru persoanele aflate în acel moment pe copac.

Întreprinderea „Red Union Fenosa” efectuează în mod planificat inspectări și lucrări de tăiere a vegetaţiei în zonele de protecţie ale LEA şi a instalaţiilor electrice, dar populaţia trebuie să conştientizeze riscurile la care se expune şi să renunţe la aceste activităţi.

În acest context,  întreprinderea solicită să fie respectate următoarele reguli:

  • nu urcaţi pe copacii prin coroana cărora trec conductorii liniilor electrice aeriene sau care se află în apropierea LEA;
  • nu permiteţi copiilor să culeagă fructe de pe pomii din preajma LEA şi a instalaţiilor electrice sau să se joace în preajma acestora;
  • nu vă apropiaţi de conductoarele liniilor electrice, întrerupătoare şi alte echipamente electrice şi nu le atingeţi;
  • nu vă apropiaţi şi nu atingeţi conductoarele care atârnă suspect în urma unor intemperii în apropierea instalaţiilor electrice;
  • nu deschideţi sub nici un motiv  uşile  posturilor de transformare, a panourilor de distribuţie şi a cutiilor de cablu;
  • nu vă urcaţi pe pilonii liniilor electrice aeriene;
  • nu legaţi animale domestice de pilonii liniilor electrice aeriene;
  • nu pătrundeţi în încăperile punctelor de transformatoare şi ale altor instalaţii electrice.

Despre orice defecţiune sau accidente informaţi imediat întreprinderea furnizoare de energie electrică prin intermediul Oficiului  24 de ore la numărul de telefon 022- 43-11-11.

Fluxul de știri
0