Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Atenție la îmbrăcămintea și parfumurile pe care le cumpărați - Iată de ce

© Sputnik / Miroslav RotariIvan Mateescu
Ivan Mateescu - Sputnik Moldova
Abonare
Ivan Mateescu, șeful direcției Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, susține că în Moldova se comercializează lunar mărfuri contrafăcute în valoare de milioane de lei. Nu doar hainele, dar și produsele cosmetice, parfumurile, de cele mai multe ori sunt contrafăcute.
Atenție la îmbrăcămintea și parfumurile pe care le cumpărați. Vezi de ce ?

Reprezentanții Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP), au confiscat în anul 2018 produse în valoare de circa 500 de mii de lei. Acestea erau vândute drept produse ale unor companii cu renume. Insuficiența cadrelor, dar și legislația complicată cu privire la efectuarea controalelor împiedică agenții responsabili să prevină vânzarea produselor în piață sau centre comerciale.

”De regulă, branduri ca Adidas, Nike, Chanel sunt cele mai des contrafăcute. Primele semne care trezesc dubii că un produs este contrafăcut sunt prețurile scăzute, locul comercializării, dar și locul producerii, indicat pe etichetă. Cele mai complicate situații de detectare a mărfurilor de contrabandă sunt atunci când agenții economici fac import dublu. Adică importă și mărfuri originale, dar și contrafăcute", susține Ivan Mateescu.

De asemenea, oficialul susține că acest fenomen ar putea fi contracarat mai ușor dacă reprezentanții Serviciului Vamal și ai APCSP ar avea mai multe pârghii de a efectua controale minuțioase la vamă.

Mai multe informații, aflați în fișierul audio.

Fluxul de știri
0