Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vor fi sau nu anulate tichetele de masă: Anunțul Ministerului Finanțelor

© Sputnik / Miroslav RotariБанкноты номиналом 200 и 500 лей
Банкноты номиналом 200 и 500 лей - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Finanțelor vine cu precizări privind impactului și raționamentului cu privire la tichetele de masă.

CHIȘINĂU, 24 iul - Sputnik. Tichetele de masă nu vor fi anulate. Ajustările legislative propuse urmăresc schimbarea tratamentului fiscal aplicat tichetelor de masă, acestea fiind supuse impozitării în regim general, prin achitarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și impozitului pe venit. Tichetele de masă reprezintă salarii care nu contribuie la plăți medicale, sociale și pensii.

”În prezent, conform estimărilor, 30 de mii de persoane beneficiază de tichete de masă, fiind acordate de aproximativ 620 de angajatori. Prin simpla transformare a cardului salarial în tichet de masă, există riscuri extrem de mari ca în anul 2020, să fie înregistrat un fond de aproape 1 miliard de lei din care nu sunt achitate contribuții și prime de asigurări sociale și medicale. Aceasta pune în pericol sustenabilitatea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat”, precizează instituția printr-un comunicat.

Potrivit Ministerului Finanțelor, orice măsură, inclusiv și tichetele de masă, trebuie introduse în situația în care parametrii bugetari permit acest lucru.

Totodată, Instituția precizează că tichetele de masă, introduse concomitent cu o reformă amplă de reducere a cotei contribuțiilor sociale a fost ”extrem de riscantă pentru sustenabilitatea bugetară”.

În acest sens, în figura de mai jos prezentăm situația transferurilor de la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat (sumele sunt prezentate în milioane de lei, deci în 2019, în bugetul aprobat, suma necesară transferului din bugetul de stat e 2.8 miliarde).

Fluxul de știri
0