Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Am putea oare avea alegeri parlamentare parțiale odată cu cele locale - ce spun deputații

© Sputnik / OsmatescoLilian Carp
Lilian Carp - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul blocului ACUM Lilian Carp consideră că alegerile parlamentare parțiale ar putea avea loc concomitent cu cele locale generale programate pentru 20 octombrie curent. Deputatul invocă drept argument o decizie anterioară a Curții Constituționale.
Am putea avea sau nu alegeri parlamentare parțiale cu cele locale-ce spun deputații

Deputatul Lilian Carp a declarat că am putea să intrăm într-un proces continuu de alegeri, în condițiile în care mai mulți deputați din Parlament, aleși pe circumscripții uninominale, s-au retras și vor retrage.

”Avem trei funcții vacante de deputați de pe uninominal. Probabil vor fi și alți deputați care ar putea să plece din varii motive. Atunci vom fi într-un proces continuu de alegeri. Consider că dacă Curtea Constituțională a permis organizarea unui referendum concomitent cu alegerile parlamentare, de ce să nu organizăm alegeri parlamentare parțiale odată cu cele locale generale”, a declarat deputatul Carp.

”Sistemul electoral uninominal rămâne a fi unul defectuos și nu oferă o soluție la situația cu vacanța funcției de deputat, timp de câteva luni, până se organizează alegeri în circumscripții”, a declarat deputatul Lilian Carp.

Codul Electoral prevede că, în cazul în care deputatul ales pe o circumscripție se retrage, în acea circumscripție uninominală se organizează alegeri noi. Legea prevede că dacă funcția de deputat a devenit vacantă, CEC stabileşte data desfăşurării alegerilor noi care au loc peste cel puţin 60 de zile de la data când deputatul a renunțat oficial la mandatul său.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0