Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pericol major anunțat de autorități: Două noi cazuri de rabie în Moldova

© Sputnik / Алексей Даничев / Accesați arhiva multimediaДикая лисица
Дикая лисица - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Analizele de laborator au confirmat virusul rabiei la o bovină și un câine.

CHIȘINĂU, 23 iul – Sputnik. Două noi cazuri de rabie au fost înregistrate și confirmate prin analize de laborator în Republica Moldova.

În satul Cărpineni, din raionul Hâncești, a turbat o bovină, iar în orașul Edineț a fost confirmată rabia la un câine, informează marți, 23 iulie, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Врач в больнице, архивное фото - Sputnik Moldova
Societate
Copilul infectat cu rabie a decedat la spital - medicii oferă detalii

Reamintim că, săptămâna trecută, un băiat de 11 ani, diagnosticat cu rabie, după ce ar fi fost zgâriat de un câine bolnav, a decedat într-un spital din Chișinău.

Ministrul Sănătății a declarat că acesta a fost consultat de medici cu mare întârziere.

„Copilul s-a îmbolnăvit acut la 07.07.2019, când i-au apărut slăbiciuni generale, cefalee, lipsa poftei de mâncare, febră de până la 39,3ºC, agitaţie. (...) S-a constatat că băiatul este ataşat de câini şi pisici, inclusiv fără stăpân, fiind frecvent salivat, zgârâiat, muşcat uşor”, a informat Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Vaccinul antirabic este eficient, dar trebuie administrat preventiv sau în primele 24 de ore de după mușcătura animalului bolnav de rabie sau contactului cu acesta. Boala este mortală.

Republica Moldova ocupă locul doi în Europa după numărul cazurilor de rabie (turbare), astfel încât riscurile pentru societate sunt iminente și permanente.

În 2002, un copil a murit de rabie în raionul Drochia, iar în 2016 a decedat din cauza aceleiași boli un bărbat din raionul Căușeni.

Rabia este o boală virală ce se transmite de la animale la oameni. Perioada de incubaţie a virusului este de până la șase săptămâni.

În cazul contaminării cu rabie, primele simptome care apar la oameni sunt dureri şi amorţeală în locul mușcăturii. Ulterior, oamenii fac febră, tușesc sec și au dureri abdominale.

La fel, poate apărea starea de anxietate, care poate evolua spre agitație extremă. Vaccinul este practic singurul mod de prevenire a bolii.

În toate cazurile de muşcături de animale, fie ele cunoscute sau necunoscute, este necesară dezinfectarea imediată a rănii, prin spălarea abundentă cu săpun, sub apă curgătoare, apoi prelucrarea cu tinctură de iod. Aceste acţiuni asigură înlăturarea a 50-70 de procente din cantitatea de virus din rană, potrivit recomandărilor ANSP.

O condiţie obligatorie este ca persoana mușcată de animal să apeleze cât mai urgent la medic. Medicul specialist decide necesitatea şi volumul vaccinării curativ-profilactice antirabice.

În anii 2017 și 2018, în Republica Moldova au fost înregistrate 128 de cazuri de rabie, din care peste 20% la vulpi.

La începutul anului 2019, în Republica Moldova a fost adoptat un Program guvernamental de supraveghere, control și eradicare a rabiei la vulpi pentru anii 2019 – 2023.

Republica Moldova ocupă locul doi în Europa în ceea ce privește numărul de cazuri de rabie (la animale și oameni), pe locul întâi situându-se Ucraina.

Imunizarea contra rabiei este gratuită, iar vaccinul administrat cât mai repede este un preparat eficient în prevenirea cazurilor de boală.

Fluxul de știri
0