Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Leul moldovenesc – evoluție surprinzătoare: Cât costă astăzi dolarul și euro

© Sputnik / Yana ZaharovaВалюта разных стран
Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Abonare
Leul moldovenesc are o tendință de apreciere față de euro și dolar la începutul acestei săptămâni. Fenomenul se explică prin oferta mai mare de valută decât cererea.

CHIȘINĂU, 23 iul – Sputnik, Eleonora Lisnic. Marți, comparativ cu ziua de luni, cotația oficială a dolarului este în scădere cu aproape doi bani, fiind de 17 lei și 55 de bani.

Cotația monedei unice europene este în scădere cu peste 5 bani, fiind stabilită la 19 lei și 69 de bani.

La cursul oficial al Băncii Naționale (BNM), leul moldovenesc s-a apreciat și față de leul românesc, care echivalează cu 4,17 lei moldovenești, precum și față de rubla rusească, cotată cu aproape 28 de bani.

Doar în raport cu hrivna ucraineană leul moldovenesc este în ușoară depreciere: o hrivnă ucraineană echivalează cu 68 de bani la cursul oficial pentru 23 iulie.

Tendința de apreciere a leului poate fi explicată prin oferta mai mare de valută decât cererea.

BNM a informat că oferta de valută a depășit cu 4% cererea în luna iunie și că, în această situație, a intervenit pe piață, cumpărând valută în valoare de 14 milioane de dolari (inclusiv 7 milioane de euro).

Ca urmare a raportului dintre cerere și ofertă pe piața valutară și a intervenției BNM, leul s-a depreciat în iunie cu 1,2% față de dolar.

În luna mai, când leul moldovenesc a avut o tendință mai accentuată de depreciere, deficitul de valută depășea 15%, potrivit BNM.

Moneda națională s-a depreciat cu 5,3% față de coșul valutar euro-dolar în intervalul aprilie-iunie 2019. La sfârșitul lunii iunie, un dolar a ajuns să coste peste 18 lei, iar un euro – peste 20 de lei.

Fluxul de știri
0