Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova, în așteptarea a aproape 50 de milioane de euro de la Comisia Europeană

© Sputnik / Мирослав РотарьПравительство РМ
Правительство РМ  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernul a aprobat semnarea a trei granturi pentru Republica Moldova din partea Comisiei Europene.

CHIȘINĂU, 23 iul – Sputnik. Înainte de a pleca într-o vizită de o zi la Bruxelles, premierul Maia Sandu a convocat o ședință de Guvern pentru a aproba inițierea negocierilor și semnarea a trei Acorduri de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană.

Primul Acord de finanțare, în valoare de 8,49 de milioane de euro, se referă la consolidarea supremației legii și a mecanismelor anticorupție în Republica Moldova.

Acesta include o serie de măsuri pentru a reforma justiția,  a dezvolta programul de toleranță zero față de corupție în rândul cetățenilor, a consolida mecanismele de investigare și urmărire penală, precum și eficientizarea sistemelor naționale de recuperare a bunurilor și de declarare a averii. Acordul urmează a fi implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.

Vizita la Bruxelles a Prim-ministrului Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu, la Bruxelles: Deblocarea asistenței financiare de către UE

Cel de-al doilea Acord prevede susținerea economică inclusivă a regiunilor țintă, în special Cahul și Ungheni, care au fost selectate în comun cu partenerii de dezvoltare din UE. Astfel, în baza Acordului, Republica Moldova va beneficia de un grant de 23,5 milioane de euro.

Mijloacele vor fi utilizate în scopul sporirii capacității cetățenilor de a obține condiții mai bune de viață și creării locurilor de muncă în aceste regiuni. Totodată, vor fi sprijinite inițiativele de antreprenoriat în rândul tinerilor și crearea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM). Acțiunile vor fi implementate cu sprijinul Programului Națiunilor Unite de Dezvoltare (PNUD) în Moldova.

Cel de-al treilea Acord care urmează a fi semnat cu Comisia Europeană are ca obiectiv general implementarea Acordului de Asociere, în special pe dimensiunea socială. Acesta va oferi măsuri de sprijin pentru promovarea egalității de gen în țara noastră și combaterea violenței în familie.

Costul total al Acordului este de 10,7 milioane de euro, nerambursabili, iar printre beneficiari se numără Ministerul Educației Culturii și Cercetării,  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, autoritățile publice locale din raioanele Ungheni și Cahul, dar și organizații ale societății civile.

Fluxul de știri
0