Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Decis: Schimbări importante pe piața de asigurări, din 22 iulie

Abonare
Parlamentul a votat în două lecturi proiectul de modificare a Legii cu privire la asigurări, care permite brokerilor de asigurare și agenților de asigurări să revină în circuitul distribuirii produselor obligatorii RCA și Cartea Verde, după ce aceștea au fost excluși din acest circiut în noiembrie 2018. Legislativul a anulat vechea redacție a legii prin care fusese majorată nejustificat și valoarea capitalului social, impus pentru inițierea activității de broker de asigurări, dar și impunerea unei garanții financiare.

În noiembrie 2018, peste 50 de companii din Moldova din domeniul brokerajului în asigurări solicitau Parlamentului să nu adopte  modificările la Legea asigurărilor. Potrivit acelor modificări pe piața de asigurări apăreau un șir de interdicții și restricționări în activitatea operatorilor de pe piață. Săptămâna trecută, Parlamentul a votat în două lecturi proiectul de modificare a Legii cu privire la asigurări, care permite brokerilor de asigurare și agenților de asigurări să revină în circuitul distribuirii produselor obligatorii RCA și Cartea Verede.

Mai mult, în cea de-a doua lectură au fost anulată prevederea privind majorarea nejustificată a capitalului social, impus pentru inițierea activității de broker de asigurări, de la 100.000 de lei la 400.000 de lei.

Potrivit autorului acestei inițiative legislative, deputatul Igor Munteanu, dacă Legislativul nu ar fi intervenit, atunci ar fi apărut un blocaj pentru operatorii care activează pe piață.

”La ora actuală există un blocaj și dacă nu-l evităm majoritatea brokerilor vor trebuie să-și înceteze activitatea. CNPF a prezentat mai multe idei de îmbunătățire, pentru a avea o piață de asigurări mai predictibilă, dar aceste amendamente vor putea fi examinate de Parlament abia în toamnă. În condițiile acestui blocaj actual trebuie să luăm unele decizii pe termen scurt. Brokerii se confruntuau cu poveri suplimentare nepotrivite pentru domeniul activității lor”, a declarat Igor Munteanu.

Reprezentanții CNPF spun că, în prezent, tarifele pe piață sunt subestimate în sectorul de asigurări. Proiectul votat de Parlament urmează să fie promulgat de președintele Republicii Moldova, iar ulterior publicat în Monitorul Oficial.

Autor:Eduard Maciac

Fluxul de știri
0