CHIȘINĂU, 20 iul - Sputnik, C.S. Un bărbat de 55 de ani, originar din satul Peresecina, raionul Orhei, a fost reținut de polițiștii din sectorul Râșcani ai Capitalei, pentru comiterea unui furt.UN bărbat de 40 de ani a alertat oamenii legii în dimineața zilei de 5 iulie, care a anunțat că i-a fost furată bicicleta de pe strada Calea Orheiului. Potrivit victimei, bicicleta a fost lăsată la intrarea de pe șantierul de construcție unde activează. Prejudiciul cauzat fiind de 2 mii 900 de lei.
Ce au descoperit polițiștii
Ofițerii de investigație au constatat că bicicleta i-a fost furată chiar de un coleg de serviciu care tocmai fusese eliberat. Bicicleta a fost găsită de polițiști la domiciliul bărbatului.
În cadrul audierilor, bărbatul și-a recunoscut vinovăția declarând că a făcut asta pentru a se deplasa cu ea în satul Peresecina. Totodată, oamenii legii precizează că bărbatul a mai fost judecat, doar că pentru violența în familie.
Pe acest caz a fost pornită o cauză penală pentru furt. Bărbatul riscă o amendă de până la 67 de mii 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.
Cele mai multe infracțiuni, comise la oraș de tineri de la sate
Un fenomen îngrijorător se atestă în societatea moldovenească - tot mai des tinerii sunt cei care săvârșesc infracțiuni grave. În același timp, cel mai înalt nivel al infracționalității rămâne a fi în mediul urban, în special în municipiile Chișinău și Bălți.
Potrivit datelor statistice oficiale, aproape jumătate dintre infracțiunile comise în țară au fost înregistrate în Chișinău. Totodată, nu putem afirma că nivelul infracționalității este mai mare la oraș decât la sat și asta pentru că furturile din apartamente înregistrate cel mai des la oraș sunt comise de cele mai multe ori de persoane care locuiesc la sat.
Cine sunt autorii celor mai grave infracțiuni din Republica Moldova
n 2018, la fiecare 10 mii de locuitori au revenit 90 de infracțiuni înregistrate. Pentru comparație: în 2014, rata infracţionalităţii era de 117 infracţiuni la fiecare 10 mii de locuitori.
Cea mai mare rată a infracţionalităţii se atestă în mediul urban, mai ales în orașele Chișinău și Bălți.
Pe parcursul anului 2018, în Chișinău au fost înregistrate 125 de infracţiuni la fiecare 10 mii de locuitori. În Bălți - 114 infracţiuni la fiecare 10 mii de locuitori.