Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

O lună de la preluarea puterii: Are sau nu actuala guvernare o viziune de schimbare

© Sputnik / Rodion ProcaȘtefan Gligor
Ștefan Gligor - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în politici publice Ștefan Gligor consideră că după o lună de la preluarea guvernării, noua coaliție majoritară nu a reușit încă să producă, s-au să pună bazele unor procese ireversibile în sensul statului de drept și democratizare
După o lună de la preluarea puterii - are sau nu actuala guvernare o viziune de schimbare

Expertul în politici publice Ștefan Gligor spune că prima lună a fost mai mult o bălăceală pentru actuala putere în tentativa de a înțelege încotro trebuie s-o apuce, iar la ora actuală nu există o claritate sistemică cu privire la o schimbare în ansamblu și consecventă a ceea ce se numește puterea judiciară și de drept.

”Schimbarea din sistemul judiciar este cea mai mare provocare care stă în fața guvernării. Oamenii care au uzurpat puterea în stat, astăzi sunt bine mersi. Ei nu se simt amenințați sau îngrijorați, iar comisiile parlamentare de anchetă, chiar dacă vor investiga cu probe și detalii toate nelegiuirile, ei nu vor avea cui să transmită aceste materiale, pentru că procuratura și instanțele judecătorești sunt încă sub asediul fostului partid de guvernământ”, a punctat Ștefan Gligor.

Expertul este părere că pe lângă investigații este nevoie de elaborarea de către Parlament în comun cu experții naționali și internaționali a unui concept general de restructurare a sistemului judiciar.

Ce spune Maia Sandu despre datoriile pe care le-a creat fostul Guven - Sputnik Moldova
Video
Fostul Guvern s-a împrumutat, iar noul Executiv va întoarce datoriile: Ce spune Sandu

”Îngrijorarea mea este că atât primele instanțe, cât și Curțile de Apel sânt extrem de corupte. Primele instanțe au fost trecute prin așa numita optimizare pe timpul PD-lui, de la 43 la 15, iar președinții de instanță au fost numiți de  fostul partid de guvernământ. Deci astăzi există o mare problemă la nivelul instanțelor de gradul întâi și o mega problemă la nivelul Curților de Apel”, a declarat Gligor

Expertul în politici publice mai consideră că la această etapă, politica ministerului Justiției de a îngusta atribuțiile CSJ nu ar fi o prioritate. Marea schimbare ar trebui să se producă la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii.

”Eu cred că noi trebuie să mergem de la sursa problemei, iar sursa problemei este CSM. Este nevoie de intervenit la creierul sistemului judiciar care este CSM și care are rolul de epurare a sistemului judiciar. Ceea ce vrea guvernarea acum să demonstreze sânt niște câștiguri rapide prin schimbarea CSJ. Câștigurile rapide arată bine pe hârtie, iar despre un proiect care a arătat bine pe hârtie, cum a fost cel al optimizării instanțelor judiciare, în realitate s-a dovedit a fi un coșmar”, a spus Gligor.

El a punctat în încheiere că reforma CSJ ar trebui sincronizată cu revocarea actualei componențe a CSM-lui, și convocarea unei adunări generale a judecătorilor cu o competiție democratică.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0