Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un fost procuror general: Iată de ce Procuratura a coborât atât de jos

© Sputnik / Rodion ProcaValeriu Gurbulea
Valeriu Gurbulea - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul procuror general în perioada 2007-2009 Valeriu Gurbulea a declarat într-o emisiune la Radio Sputnik Moldova că în Moldova ar trebui creat o instituție națională de investigație a infracțiunilor, care împreună cu procuratura să instrumenteze cauze de rezonanță.
Un fost procuror general- de ce procuratura a coborăt atât de jos.

Valeriu Gurbulea a explicat de ce la ora actuală instituția Procuraturii nu se bucură de o imagine bună. El explică acest lucru prin felul în care au fost partajate funcțiile pe segmentul justiției, procuraturii și organelor de drept, în 2009.

”Rădăcina acestor insuccese a fost dorința politicienilor de atunci de a partaja funcțiile care într-un stat democratic și de drept nu trebuiau să fie împărțite. Aici au fost interese. Să vorbim doar de furtul miliardelor, de amploarea acestor fraude, deturnări de fonduri”, a declarat Gurbulea.

El a mai declarat că un alt aspect care a influențat negativ activitatea procuraturii a fost gradul de cooperare a acestei instituții cu partenerii săi în exercitarea urmăririi penale. În Moldova este nevoie de creat o instituție națională de investigare a infracțiunilor.

”La ora actuală reeșind din competențele pe care le are, procuratura nu dispune de activitatea operativă de investigație pe care la au alte instituții, cum ar fi Serviciul Vamal, CNA sau MAI. Prin urmare se impune necesitatea creării unei instituții naționale de investigație a infracțiunilor. Una autonomă, în afara executivului, care în comun cu procuratura să exercite urmărirea penală pe cauze de rezonanță cum ar fi deturnarea de fonduri publice”, a precizat Valeriu Gurbulea.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0