Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Ce cred moldovenii despre primii arbori solari, instalați în Capitală?

Abonare
În Capitală au apărut primii copaci solari - instalații eco ce transformă lumina solară în energie.

Primul arbore solar a fost instalat pe aleea de pe bulevardul Mircea cel Bătrân, iar cel de-al doilea - pe bulevardul Grigore Vieru.

Cei care au ajuns joi pe bulevardul Grigore Vieru au fost incantați de noile instalații și spun că asemenea inovații sunt binevenite în orașul nostru.

"Am venit astăzi aici ca să admir această inovație și să văd cum funcționează. Prima impresie este foarte bună.  Sper ca să fie instalați asemenea copaci în mai multe sectoare din Capitală".

"Bravo cei care s-au gândit și au făcut. Este un "lux" pentru moldoveni".

"Sunt nice, dar nu cred că o să țină mult timp, pentru că știm cum e în Chișinău".

"E frumos. Trebuie să luăm exemplu altor state care deja au asemenea arbori solari".

Arborii solari sunt dotați cu terminale USB și prize pentru încărcarea telefoanelor mobile, tabletelor, laptopurilor și bicicletelor electrice. Totodată, chișinăuienii au parte și de acces gratuit la Internet. Pe timp de noapte, copacii oferă lumină decorativă În fiecare zi, arborii solari pot genera 800 de kWh, reducând anual cu peste 700 de kg cantitatea de CO2.

Arborii sunt produși în Croația, iar prețul unui arbore solar și instalarea acestuia se ridică la 25 de mii de dolari. Asemenea copaci eco există și în capitalele Serbiei, Tadjikistan, Georgiei, Franței, Israel și României.

Inițiativa aparține Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și este realizată în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău.

Fluxul de știri
0