Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dezvăluiri din culisele negocierilor: Amânarea Brexit cu 5 ani

CC0 / Pixabay / Elionas2 / Brexit
Brexit - Sputnik Moldova
Abonare
Dezvăluiri din culisele negocierilor: UE a propus în secret „îngheţarea” Brexit pentru cinci ani pentru a permite pregătirea unui nou acord pentru retragerea Marii Britanii din UE, a dezvăluit adjunctul Theresei May.

BUCUREŞTI, 19 iul – Sputnik, Doina Crainic. David Lidington, adjunctul prim-ministrului Theresei May, a dezvăluit că oficialul UE Martin Selmayr a făcut această propunere în timpul unui prânz privat în vara anului 2018, potrivit The Independent.

Donald Trump și Regina Elizabeta - Sputnik Moldova
Vizita preşedintelui american în Marea Britanie: Ce fel de „Brexit” susţine Donald Trump

Dezvăluirea îi înfurie pe susţinătorii Brexit, care au suspiciuni că înalți oficiali, precum Selmayr – care a fost „mâna dreaptă” a  șefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker – încearcă să provoace o întorsătură a situaţiei încălcând decizia poporului Regatului Unit.

Informaţia vine în contextul în care negociatorul șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a avertizat că Marea Britanie ar putea să „suporte consecințele” unui Brexit fără acord și a subliniat că May nu a sugerat niciodată, în timpul negocierilor, că ar opta pentru o ieșire haotică.

„Martin [Selmayr] mi-a spus: «Uite, de ce nu încheiem o înțelegere prin care să îngheţăm totul pentru cinci ani (…). Să vedem cum decurg lucrurile, Marea Britanie să discute cu Franța și Germania, să vedem cum se aşează situaţia și să discutăm dacă putem ajunge la un nou acord pentru UE”, a declarat Lidington pentru BBC Panorama.

Întrebat dacă a fost tentat să accepte propunerea, Lidington a răspuns că nu poate fi ignorat rezultatul referendumului.

„I-am spus, uite, am avut un referendum. Practic, toți cei din parlament au declarat că vor accepta rezultatul referendumului indiferent dacă lucrurile merg sau nu în direcţia pe care o preferăm noi (…). Şi asta contează în politica democratică a Marii Britanii și nu cred că situaţia se poate schimba”, a spus Lidington.

Fluxul de știri
0