Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce spune un profesor universitar despre studenții de astăzi

© Sputnik / OsmatescoOtilia Dandara
Otilia Dandara - Sputnik Moldova
Abonare
Efectele camerelor video din sălile de BAC? Ce spune prorectorul USM Otilia Danadara despre studenții de azi și de ieri.
Ce spune un profesor universitar despre studenții de astăzi

Decizia privind instalarea camerelor video în sălile de Bacalaureat a fost una corectă. Datorită acestei măsuri, elevii au ajuns să aibă o atitudine responsabilă față de școală, iar profesorii au fost determinați să se implice mai activ în procesul de instruire.

Acest lucru este demonstrat nu doar de rata de promovare a examenelor de BAC care, pe an ce trece este tot mai mare, ci și de calitatea absolvenților de liceu.

”Vreau să vă mărturisesc că notele elevilor întradevăr exprimă nivelul și calitatea achizițiilor. Asta, datorită faptului că s-a schimbat atitudinea elevilor, s-a schimbat atitudinea părinților și, evident, crește responsabilitatea profesorilor”, a declarat prorectorul USM Otilia Danadara în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Radio Sputnik Moldova.

Desigur, aceste rezultate sunt obținute datorită faptului că elevii nu mai speră să copieze.

”De ceva ani se simt rezultatele acelor rigori de susținere a examenelor de BAC, rigori normale, zic eu. Se crează toate condițiile pentru ca un absolvent să demonstreze ceea ce știe și poate, adică forțele proprii”, adaugă Otilia Dandara.

Экзамен - Sputnik Moldova
Educație
Rezultate BAC 2019: Au luat 10 pe linie - Iată cine sunt ei (Foto)

Amintim că decizia de a instala camere video în sălile de Bacalaureat a fost luată de către Maia Sandu în perioada în care deținea funcția de Ministru al Educației.

Hotărârea Ministerul Educației de atunci a stârnit multiple dispute, mai ales în rândul elevilor. Nemulțumiți de reformă s-au arătat și mai mulți deputați care susțineau că respectivele camerele video îi vor stresa pe elevi.

Totuși, argumentele acestora nu au fost suficiente, iar sesiunea de BAC din vara anului 2013 s-a desfășurat sub obiectivul camerelor video.

În anul 2013, rata de promovarea a examenelor de bacalaureat a fost de 67%. Un an mai târziu, numărul tinerilor care au susținut bacalaureatul a scăzut, ajungând la 56. Ulterior, în 2015, rata de promovare a Bacalaureatului a fost de peste 52 la sută. În anul 2017 — 58, 63 la sută, în 2018 au susținut cu examenele aproape 63 la sută, iar în acest an - 68,77%.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0