Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Răsturnare de situație în numirea procurorului general interimar: Ce a decis Parlamentul

Abonare
Parlamentul a modificat în lectură finală câteva amendamente la Legea cu privire la Procuratură, care prevede că președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor , va desemna un procuror general interimar până la organizarea concursului de alegere a unui nou șef al acestei instituții.

Surpriza acestui proiect de lege este că Parlamentul îi oferă doar 3 zile Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) pentru ca acesta să desemneze un procuror general interimar. Până acum CSP avea la dispoziție 30 de zile.

Deputatul Vladimir Țurcan a declarat că președintele Republicii ar putea să nu accepte un candidat propus de CSP. În cazul în care CSP nu va propune o altă candidatură, procurorul general interimar va fi desemnat prin decret prezidențial la propunerea Parlamentului, cu avizul Consiliului Superior al Procurorilor.

”Șeful statului va putea respinge candidatura propusă, dacă va avea probe concludente de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă, iar în cazul în care CSP nu va propune o altă candidatură, procurorul general interimar va fi desemnat prin decret prezidențial la propunerea Parlamentului, cu avizul Consiliului Superior al Procurorilor”, a declarat Vladimir Țurcan.

Proiectul mai prevede că Parlamentul ar urma să propună candidatura în maximum trei zile de la respingerea candidaturii de către președinte sau de la expirarea termenului în care Consiliul Superior al Procurorilor trebuia să propună candidatura. Ședința CSP la care se oferă avizul se convoacă în maximum trei zile de la adoptarea hotărârii Parlamentului.

Fluxul de știri
0