Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce trebuie să faci dacă te-a mușcat un câine - detalii

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Accesați arhiva multimediaСобака участников гонки на собачьих упряжках "Сила Сибири - 2021"
Собака участников гонки на собачьих упряжках Сила Сибири - 2021 - Sputnik Moldova
Abonare
Iată ce măsuri trebuie întreprinse în cazul în care ați fost mușcat de un animal.

Câinii, dar și alte animale pot provoca mușcături periculoase. Fiecare din aceste răni trebuie tratate prompt pentru a reduce riscurile de infecție și reacții alergice sau alte complicații.

Majoritatea oamenilor sunt mușcați de animalele de casă. Cu toate acestea, câinii vagabonzi și animalele sălbatice mușcă mii de persoane anual. Vietățile care trăiesc în sălbăticie sunt deosebit de periculoase, deoarece există riscul mai mare de a fi purtătoare de rabie, comparativ cu animalele de casă. Iată ce acțiuni trebuie să fie întreprinse în cazul în care un animal a mușcat un om.

  • Imediat după mușcătură, rana trebuie spălată cu apă și săpun și apoi irigată abundent;
  • Trebuie să aveți mâinile spălate și, dacă se poate, să purtați mănuși când curățați o plagă mușcată;
  • Apelați la ajutorul medical de urgență;
  • Medicul va stabili ce tratament este potrivit în funcție de severitatea rănii;
  • Este posibil să fie necesar un tratament care constă în administrarea unui anticorp, jumătate din cantitate fiind injectată direct în rană și restul – intramuscular. Va urma, de regulă, o vaccinare ce constă în cinci injecții în cinci zile diferite, pe perioada 28 de zile;

Amintim că un băiat de 11 ani din comuna Stăuceni a murit noaptea trecută la spital. Copilul a fost diagnosticat cu rabie.

Căpușă - Sputnik Moldova
Ce boli pot transmite căpușele: Cum le extragem corect din piele

Acesta a fost internat la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase din Chișinău, după o adresare tardivă la medic. În data de 7 iulie, copilul „a fost zgâriat de un câine necunoscut, care i-a sărit în spate în timp ce mângâia un alt câine”, a informat, printr-un comunicat de presă, ANSP.  Centrul de Sănătate din comuna Stăuceni a îndemnat toate persoanele care au fost mușcate de la începutul anului de câini de casă, vagabonzi și alte animale (vulpi, pisici) să se adreseze urgent la medicul de familie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0