Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Problema Republicii Moldova - avem mereu așteptări noi de la oameni ”vechi”

© Sputnik / Miroslav RotariPavel Midrigan
Pavel Midrigan - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Pavel Midrigan: Moldova ar trebui să ia exemplul Georgiei, dacă vrea rezultate!
Problema Republicii Moldova - avem mereu așteptări noi de la oameni vechi

Metehnele sistemului judecătoresc și a procuraturii pot fi eradicate, doar că pentru asta este necesară o intervenție radicală. Avocatul Pavel Midrigan spune că Republica Moldova trebuie să ia exemplul Georgiei, dacă vrea cu adevărat să miște lucrurile din loc în sistemul judecătoresc și cel al Procuraturii. În caz contrar, nu ne va reuși nimic. 

„Avem exemplul Georgia și nu numai Georgia. Ce s-a făcut în Georgia, într-o bună zi au fost eliberați toți din funcții. Toți absolut, de la ministru și până la ultimul. S-au creat comisii din care au făcut parte și reprezentanți ai societății civile, comisii care au făcut reangajările. Respectiv, fiecare în parte a fost cercetat – unde a activat, cum a activat, ce a făcut la modul practic, al cui neam este, ce imobile are, ce mașini conduce și ce reputație are. Cei care au trecut aceste criterii, au fost reangajați și nu pe toată viață. Ulterior, peste doi ani s-a făcut o nouă revizie și așa, astăzi, în Georgia, nu se mai vorbește despre corupție”, adaugă Pavel Midrigan.

Fostul procuror spune că Moldova trebuie să renunțe la vechile practici, dacă vrea rezultate.

„Noi trebuie să renunță la această practică „ai noștri pleacă, ai noștri vin”, chiar dacă se fac concursuri nu știu de care. Fiindcă dacă ne uităm cum sunt organizate aceste concursuri, vedem că tot aceiași vin înapoi. Trebuie măsuri radicale, dacă vrem rezultate. Fiecare persoană trebuie analizată și angajată în funcție după criteriul meritocrației. Până ce, astfel de măsuri au fost doar la nivel de vorbă. De aceea avem ce avem”, spune avocatul Pavel Midrigan.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0