Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Incredibil: Peste 80 % din cântare în piețe "mint" consumatorii

© Sputnik / OsmatescoAndrian Bunduc
Andrian Bunduc - Sputnik Moldova
Abonare
Andrian Bunduc, șef Direcție Control Metrologic din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței susține că în piețele din capitală dar și în întreaga țară este o situație alarmantă în privința corectitudinii mijloacelor de măsurare. Cântarele și paharele măsurabile sunt neautorizate și oferă date eronate.
Peste 80 % din cântare în piețe "mint" consumatorii

La fiecare cumpărătură efectuată în piețe, consumatorii riscă să fie duși de nas. Unele cântare ajung să arate cu peste 30% mai mult decât cea reală. Inspectorii APCSP au efectuat mai multe controale și au depistat un număr uriaș de abateri. 

"Foarte mulți comercianți în timpul controalelor sunt de negăsit iar administratorii se fac că nu cunosc nimic. În acest fel este imposibilă amendarea acestora. Cei care au cântare neautorizate și/sau oferă date greșite riscă să le fie confiscate aparatul de măsurare. Am avut cazuri cînd la o greutate de 10 kg cîntarul arăta cu peste un kilogram mai mult. Este o abatere foarte serioasă", a declarat Andrian Bunduc. 

În piețe din raioanele țării situația este și mai gravă. La una din piețele din raionul Râșcani nu a fost găsit niciun cântar autorizat. Există suspicii că aproape toate cântarele duc în eroare consumatorii, respectiv suferă pierderi consistente.

"De regulă comercianții în mod intenționat reglează cântarele în defavoarea consumatorului. Puține sunt cazurile în care cântarele procurate de agenții economici sunt defecte. Cu toate că sunt și asemenea cazuri. Anume din acest motiv se solicită avizul metrologic al unităților de măsură", a subliniat oficialul.

Deasemenea Andrian Bunduc a făcut apel către toți consumatorii să depună imediat plângeri dacă au avut de suferit de pe urma unor asemenea situații.

Fluxul de știri
0