Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum sunt furate pădurile din Moldova: Dezvăluirile unui deputat

© Sputnik / Miroslav RotariДеревья
Деревья - Sputnik Moldova
Abonare
Existența unor scheme de corupție în silvicultură, care includ tăieri ilicite de pădure și vânzarea ilegală de masă lemnoasă, a fost semnalată de un deputat.

CHIȘINĂU, 19 iul – Sputnik. Deputatul Liviu Vovc (ACUM/DA) i-a îndemnat pe angajații din silvicultură să-i furnizeze informații despre încălcările pe care le cunosc prin „comunicări, denunțuri”, „pentru a facilita procesul de curațare a sistemului, de eradicare a schemelor de corupție și tragere la răspundere a persoanelor implicate”.

Tăieri ilicite de pădure și alte activități frauduloase au fost constatate recent în urma mai multor controale, efectuate inclusiv la insistența sa, a anunțat Liviu Vovc într-o conferință de presă ținută joi, 18 iulie.

La Ocolul silvic Bobeica, bunăoară, la un singur canton au fost depistate 107 cioturi de stejar tăiați ilegal. Aceasta înseamnă că au fost obținuți ilegal 75 de metri cubi de masă lemnoasă, a precizat Liviu Vovc.

Deputatul și-a exprima speranța că un nou Cod silvic va intra în vigoare cât mai repede. Proiectul prevede, între altele, majorarea de 28 de ori a amenzii pentru un arbore defrișat.

Liviu Vovc a spus că pledează pentru amendarea Codului silvic în asemenea mod, încât amenda pentru o fraudă de proporțiile celei din Ocolul silvic Bobeica să constituie 700 de mii de lei.

Potrivit parlamentarului, după controlul efectuat la un singur canton din Rezervația Pădurea Domnească, s-a constatat că 106 metri sterni de lemn figurau în actele contabile ca find lemn de foc cu lungimea de 1m, dar în realitate acesta era lemn de gater de 1,5 metri lungime.

Printr-o asemenea schemă ilicită se urmărește substituirea calificării reale a lemnului și însușirea banilor din diferența de preț, care este de aproximativ 1.000 de lei pentru fiecare metru cub de lemn, a explicat deputatul.

Ilegalități au fost constatate și la Ocolul silvic Chișinău.

Alte încălcări țin de surplusul de masă lemnoasă din pachete (suprafețele în care este împărțită o pădure).

Зубры - Sputnik Moldova
Societate
Păduri private sau în proprietatea statului? Când plămânii naturii sunt mai protejați

„Legislația permite un surplus de masă lemnoasă de 30%, dar s-a depistat că realmente în unele parchete acesta ajunge și la 100%. Este vorba de cantități mari de masă lemnoasă vândută ilegal în cadrul unor scheme de corupție elaborate și protejate la nivel înalt”, a afirmat Vovc.

Deputatul a recomandat ca, pentru început, să fie revizuite urgent dispozițiile de tăieri și volumul de masă lemnoasă prevăzute în documente.

În opinia lui Liviu Vovc, parchetele care urmează să fie exploatate în trimestrele trei și patru „trebuie exploatate conform normelor tehnice în vigoare, iar masa lemnoasă să fie luată în evidență contabilă în strictă corespundere cu normele legale”.

Defrișările ilicite de pădure sunt o temă de mare intreres public în România. Jurnaliști austrieci dezvăluie că, în povestea exploatării pădurilor din România, companiile austriece și familiile din spatele lor joacă un rol foarte mare.

De la sosirea austriecilor după anul 2000, nu mai puțin de 260 de milioane de copaci au fost tăiați în România, a scris presa din țara vecină.

Fluxul de știri
0