Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Viitorul procuror general: Rezerve față de corectitudinea concursului – Video

© Sputnik / Евгений ПанасенкоГенеральная прокуратура РМ Procuratura Generală
Генеральная прокуратура РМ Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Abonare
Consiliul Superior al Procurorilor, care trebuie să selecteze candidatul pentru funcția de procuror general, nu este creditat cu multă încredere de către juriști. Opiniile exprimate de Stanislav Pavlovschi, Ion Diacov și Ion Dron.

CHIȘINĂU, 18 iul – Sputnik, Eleonora Lisnic. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va selecta candidatul pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova printr-un concurs desfășurat în două etape. Ulterior, candidatul cu cel mai mare punctaj îi va fi prezentat șefului statului și numit de către acesta în funcție prin decret prezidențial.

Dumitru Diacov despre demisia procurorului general Eduard Harunjen - Sputnik Moldova
Video
Diacov, despre demisia lui Harunjen: „Mă bucur că s-a terminat această istorie” - Video

Potrivit Legii cu privire la Procuratură, pentru funcția de procuror general pot candida persoanele cu o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin cinci ani în funcția de procuror. La concurs sunt admiși candidații fără activități politice în ultimii trei ani și care n-au făcut parte din CSP în ultimele șase luni.

În data de 16 iulie, Parlamentul a votat în primă lectură un proiect de lege propus de deputații din Blocul ACUM, care prevede ca președintele Republicii Moldova să desemneze un procuror general interimar în cazul în care intervine vacanța funcției, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Stanislav Pavlovschi, despre prioritățile viitorului procuror general

Prezent în studioul Sputnik Moldova, fostul judecător la la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) Stanislav Pavlovschi a apreciat că formula actuală de organizare a concursului de selectare a procurorului general de către CSP este una vicioasă și nu respectă standardele UE.

„Standardele UE spun că aceste criterii de evaluare trebuie să fie obiective și nu subiective. Cât va exista acest subiectivism la selectarea unui procuror general, acest mecanism va fi unul vicios”, a declarat Pavlovschi.

„Procurorul general interimar are aceleași atribuții ca și procurorul general obișnuit, numit prin decretul președintelui țării”, a precizat Stanislav Pavlovschi.

În opinia sa, „viitorul procuror general interimar trebuie să se ocupe de problemele care s-au acumulat în societate - în primul rând, să restabilească regimul de respectare a legii în activitatea procurorilor”. ”În al doilea rând, trebuie să asigure investigarea cât mai grabnică a crimelor comise împotriva poporului în ultima perioadă, inclusiv furtul miliardului, uzurparea puterii în stat și celelalte crime despre care s-a vorbit în societate”, a mai fost de părere fostul judecător la CEDO.

Ion Diacov: Dacă va fi „din sistem”, se va orienta mai repede

Ion Diacov, fost procuror al municipiului Chișinău, de asemenea nu are încredere în CSP.

”Actualul CSP a devenit unul nociv. El a fost conceput la acea beție organizată la Filarmonică cu rezultate trucate. Eu pledez pentru repunerea competențelor în atribuția Colegiului Procuraturii, care s-ar ocupa mai mult de controlul profesional al procurorilor”, a declarat Ion Diacov în studioul Sputnik.

Rapiditatea cu care lucrurile se vor schimba în Procuratură depinde de faptul dacă viitorul procuror general va fi o persoană din cadrul instituției sau din afara ei, a apreciat Diacov.

Dacă viitorul procuror general „va fi din sistem, un om onest și profesionist, el se va orienta foarte repede și va începe lucrul. Dacă va fi numit un procuror din afara sistemului, fie el și foarte bine pregătit juridic, îi va trebui mult timp pentru a cunoaște, elementar, oamenii, pentru a cunoaște situația”, a explicat Ion Diacov.

Ion Dron: Actuala lege îi oferă prea multă putere procurorului general

Fostul judecător Ion Dron, președintelui Asociației Obștești „Centrul de Inițiative și Monitorizare Autorități Publice” a subliniat un alt aspect. În opinia sa, exprimată în studioul Sputnik Moldova, „atât timp cât actuala Lege a Procuraturii nu va fi modificată, acuzatorii din Republica Moldova nu vor fi responsabilizați. Aceștia vor continua să ia decizii părtinitoare, iar oameni nevinovați vor avea de suferit, așa cum s-a întâmplat de-a lungul anilor”.

Ion Dron a apreciat că actuala Lege cu privire la Procuratură îi oferă prea multă putere procurorului general.

„Puterea absolută pe care o are procurorul general este un lucru care ar trebui să deranjeze, este un lucru periculos”, a menționat Ion Dron.

Fluxul de știri
0