Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vezi ce va întreprinde Procuratura Generală în zilele următoare

© Sputnik / Rodion ProcaValeriu Gurbulea
Valeriu Gurbulea - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul procuror general în perioada 2007-2009 Valeriu Gurbulea a declarat într-o emisiune la Radio Sputnik Moldova că viitorul procuror general interimar va trebui să se axeze pe trei priorități. Iată care sunt acestea.
Vezi ce va întreprinde Procuratura Generală în zilele următoare

Valeriu Gurbulea a declarat că Procuratura Generală este obligată să investigheze și să ducă la bun sfârșit câteva dosare de rezonanță care au bulversat clasa politică și societatea moldovenească.

"Procurorii vor trebui să deblocheze toate obstacolele care au stat în calea investigării obiective imparțiale și eficiente a furtului miliardului. De asemenea ei vor trebui să dea o apreciere juridică nu numai faptelor care au fost reflectate în mass-media pe acest caz, dar și să ofere o investigație pentru procurorii care au fost implicați în aceste fapte de delapidare a banului public", a spus Valeriu Gurbulea.

Potrivit lui Gurbulea, un al treilea obiectiv în activitatea procuraturii ar fi consolidarea corpului de procurori pentru a crea o atmosferă lucrativă, bazată pe lege. Totodată, este nevoie ți de luarea unor măsuri în vederea sancționării celor vinovați începând cu aplicarea măsurilor disciplinare și sancțiunilor penale.

"Este nevoie de asigurat un climat sănătos în sistemul organelor procuraturii și desigur este necesară consolidarea corpului de procurori pentru ași realiza sarcinile pe care le au în virtutea Legii cu privire la procuratură și Codului de procedură penală", a subliniat invitatul.

Parlamentul a adoptat în prima lectură, un proiect de lege pentru interpretarea unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură. Potrivit proiectului Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor , va desemna un Procuror General interimar până la organizarea concursului și numirea acestuia prin decret prezidențial.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0