Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Greșeala pe care încă o fac absolvenții de liceu atunci când își aleg facultatea

© Sputnik / OsmatescoRadu Melnic
Radu Melnic - Sputnik Moldova
Abonare
Important pentru absolvenții de liceu! Ce nu trebuie să facă, dacă vor să profeseze în domeniul pe care și-l aleg acum.
Greșeala pe care încă o fac mulți absolvenți de liceu atunci când aplică la facultate

Alegerea meseriei este o misiune ușoară și, totodată, dificilă. Dacă unii tineri știu de mici ce profesie vor să îmbrățișeze când vor ajunge la maturitate, alții se pomenesc pe pragul universității fără a ști cu exactitate la ce facultate să depună dosarul.

Cert este că o mică parte dintre absolvenții de liceu merg la facultatea la care au visat de mici, cei mai mulți dintre tineri aplică la programe prestigioase sau unde aleg părinții.

„În ultimii ani au fost foarte multe cazuri când tinerii depuneau și la 40 de specialități. Aș vrea să menționez că astăzi nu avem o situație chiar atât de gravă. În mare parte, tinerii știu ce vor, doar că avem o altă problemă - mulți tineri depun actele la specialitățile care sunt în vogă. Pentru ei nu contează dacă au abilitățile sau cunoștințele necesare pentru profesia dată, important e să fie o profesie bine plătită”, a declarat șeful Centrului Universitar de Informare și Ghidare în Carieră al UTM, Radu Melnic, în cadrul emisiunii „Atitudini”, de la Radio Sputnik Moldova.

Și asta nu e tot. Mulți tineri merg la facultatea la care vor părinții și nu la ceea ce-și doresc ei.

Studenți, ore, universitate - Sputnik Moldova
Educație
Admiterea 2019: Important pentru candidații la admitere în universități

„Tinerii trebuie să înțeleagă că vor trăi toată viața cu specialitatea pe care o vor alege. De aceea ei trebuie să aleagă specialitatea, dar nu părinții, fiindcă de multe ori, tinerii merg la specialitatea aleasă de părinți, rude, dar nicidecum de ei”, adaugă reprezentantul UTM.

Amintim că și în acest an, candidații la studii superioare de licență vor putea să se înscrie la concursul de admitere concomitent la mai multe specialități, la una sau mai multe instituții de învățământ superior, însă vor putea fi înmatriculați doar la o specialitate în cadrul unei singure instituții, unde vor depune actele în original.

Cert este că fiecare universitate are calendarul său de admitere.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0