Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Calendar Ortodox: Sfântului Serghie de Radonej - istorie și semnificație - Video

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Accesați arhiva multimediaSfântului Serghie de Radonej
Sfântului Serghie de Radonej - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Sfântul Serghie de Radonej esre prăznuit în fiecare an pe 18 iulie. Sfântul Serghie este cel care a reînviat monahismul isihast în Rusia.

CHIȘINĂU, 18 iul — Sputnik, C.S. Conform Calendarului Ortodox, la data de 18 iulie, creștinii ortodocși prăznuiesc aflarea moaștelor Cuviosului Serghie de Radonej, unul dintre cei mai cunoscuți si iubiți sfinți rusi. El este considerat drept unul dintre sfinții prin care a renăscut monahismul isihast rus, prin îndeletnicirea cu rugăciunea neîncetată și revenirea la nevoințele ascetice. Astăzi își sărbătoresc onomastica peste o sută de mii de moldoveni care poartă numele în cinstea Sfântului Serghie.

Istorie și semnificație

Sfântul Serghie de Radonej (Botezat la naștere Bartolomeu) s-a născut în cetatea Rostovului, din părinţi binecredincioşi — Kiril şi Maria. El a fost ctitor al uneia dintre cele mai mari lavre rusești — Lavra Sfânta Treime, care se află în nordul Moscovei — și al nenumăratelor suflete pe care le-a zidit și încă le mai zidește, prin cuvântul său cu putere multă, prin rugăciunile sale cele și, acum, prin cinstitele sale Moaște.

Icoana Sfinților Petru și Pavel - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iulie

Sfântul mai avea doi frați, căsătoriți. Când acesta a cerut binecuvântare tatălui său, spre a fi lăsat să intre într-o mănăstire, tatăl sau, care ajunsese neputincios cu trupul, i-a cerut sfântului să rămână lângă el până ce va trece la cele veșnice.

La scurt timp însă, părinții săi au luat decizia de a-l însoți pe fiul lor în mănăstire. Cei trei au îmbrățișat viața monahală în Mănăstirea Hotikov. Aici au și fost înmormântați părinții lui. El a trecut la cele veșnice în ziua de 8 octombrie 1391, la vârsta de 78 de ani. În clipa adormirii sale, întreaga sa chilie s-a umplut de o mireasmă duhovnicească minunată.

Sfântul Serghie a fost înmormântat în biserica mare a Mănăstirii Sfânta Treime, aflată în orașul Sergiyev Posad (Zagorsk), la aproximativ 80 de kilometri nord-est de Moscova.

Mănăstirea a fost înființată de sfânt între anii 1340-1345. În anul 1920, mănăstirea a fost desființată de autoritățile bolșevice, fiind însă reînființată în anul 1945, în semn de recunoștință față de eforturile depuse de Biserica Ortodoxă în Războiul Mondial. În anul 1993, aceasta a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

Sfântul Serghie de Radonej este pomenit de Biserica Ortodoxă de două ori pe an: pe 8 octombrie, când acesta a trecut la cele veșnice, și pe 18 iulie, când au fost descoperite cinstitele sale Moaște.Din cauza unor tulburări sociale din acea vreme, părinții lui au decis să plece din Rostov și să se așeze în localitate Radonej.

Viața Sfântului Serghie de Radonej

Fluxul de știri
0