Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Președintele Ucrainei a spus în ce condiții ar putea fi reluat dialogul cu Moscova

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaPreședintele Ucrainei, Vladimir Zelenski
Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că susține propunerea cu privire la schimbul de prizonieri în formula „toți pe toți”.

CHIȘINĂU, 18 iul – Sputnik. Eliberarea marinarilor ucraineni reținuți de Rusia ar putea constitui un prim pas pentru reluarea unui dialog normal cu Federația Rusă, a declarat președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, informează RIA Novosti.

Zelenski a menționat că, în cadrul convorbirii telefonice cu liderul Rusiei Vladimir Putin, a susținut inițiativa unui schimb de prizonierii cu combatanții din Donbas, în formula „toți pe toți” și a subliniat că ar dori mai întâi să-i vadă întorși în țară pe cetățenii Ucrainei arestați în Rusia.

„Vom începe cu marinarii. Mi se pare că acesta este un pas normal pentru reluarea dialogului și un pas real spre încetarea războiului”, a declarat Zelenski după discuția telefonică.

Totodată, președintele ucrainean a adăugat că schimbul în acest format se complică cauza că listele celor două părți nu coincid. Lista persoanelor aflate pe teritoriile ocupate temporar nu coincide cu lista celor care controlează aceste teritorii.

Три корабля ВМС Украины пересекли российскую границу - Sputnik Moldova
Rusia
Putin, despre provocarea din strâmtoarea Kerci

Anterior, Zelenski a avut o discuție la telefon cu Putin. Părțile au abordat problemele reglementării conflictului din sud-estul Ucrainei, negocierile în formatul normand, precum și acțiunile comune în vederea eliberării persoanelor reținute.

După acest dialog, liderul ucrainean a menționat că lui „nu-i va cădea coroana de pe cap” dacă va suna la Moscova și va discuta problema eliberării marinarilor. Zelenski a spus de asemenea că este disponibil pentru un schimb de prizonieri.

Ce s-a întâmplat în strâmtoarea Kerci

În noiembrie 2018, trei nave ale Forțelor Militare Maritime ucrainene au încălcat granița de stat a Rusiei, au pătruns în acvatoriul rusesc temporar închis și s-au îndreptat din Marea Neagră spre strâmtoarea Kerci, fără a reacționa la avertizările autorităților ruse. Navele cu 22 de marinari la bord și cu doi angajați ai SBU au fost reținute. Pe numele lor a fost pornit un dosar penal privind încălcarea frontierei de stat.

În interviul acordat regizorului american Oliver Stone, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat că incidentul din strâmtoarea Kerci a fost o provocare din partea fostului președinte al Ucrainei Petro Poroșenko, organizată intenționat în timpul campaniei electorale. Poroșenko știa că în estul și sudul Ucrainei nu va fi susținut de alegători și a pus la cale această provocare pentru a acutiza situația și a institui starea de urgență.

Fluxul de știri
0