Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Situație gravă semnalată de Curtea de Apel: Judecătorii acuză imixiune și presiuni

© Sputnik / Miroslav Rotariапелляционная палата
апелляционная палата - Sputnik Moldova
Abonare
Caz ieșit din comun ieri la Curtea de Apel Chișinău – instituția acuză imixtiune și presiune directă asupra completului de judecată.

CHIȘINĂU, 18 iul – Sputnik. Curtea de Apel Chișinău a adresat un mesaj Parlamentului, Guvernului, Președinției, Consiliului Superior al Magistraturii și misiunilor diplomatice din Republica Moldova, exprimându-și îngrijorarea în contextul unei situații care a avut loc ieri în sala de judecată.

Apelul vine în contextul evenimentelor desfășurate pe 17 iulie, în timpul examinării de către instanță a unui dosar penal extrem de mediatizat în privința lui Gheorghe Petic.

Reproducem integral conținutul documentului:

Enunțăm situația gravă creată ca urmare a evadării inculpatului Petic Gheorghe din sala de judecată în timpul ședinței de judecată. Și mai grav, acesta a fost ajutat de către susținătorii acestuia, cărora instanța de judecată li-a permis să asiste în ședința de judecată întru respectarea caracterului public și transparent al ședinței.

Numărul mare de susținători atât din sală, cât și din holul instituției la instigarea directă și îndemnul direct a lui Gheorghe Petic au dat buzna agresând în mod vădit angajații instituției penitenciare și reprezentanții poliției judiciare care erau în număr neînsemnat față de cetățenii prezenți.

Situația enunțată este una fără precedent

Curtea de Apel Chișinău califică drept imixtiune și presiune directă asupra completului de judecată care examinează dosarul în cauză și asupra tuturor judecătorilor din țară care examinează dosare de rezonanță și mediatizate, or în circumstanțele date nici nu poate fi vorba de o justiție independentă și supunerii acestora doar în fața legii.

Totodată, suntem îngrijorați de faptul că, Inspectoratul General de Poliție intenționat sau neintenționat nu a asigurat în măsură cuvenită ordinea și securitatea în cadrul examinării unui dosar atât de mediatizat”.

Ministrul Olesea Stamate despre reformarea Curții Supreme de Justiție - Sputnik Moldova
Video
Ce se întîmplă cu Curtea Supremă de Justiție și cu judecătorii din CSJ

Amintim că ieri a avut loc o ședință de judecată în dosarul lui Gheorghe Petic, fiind examinată cererea avocaților privind revocarea măsurii de arest. Instanța a respins însă cererea apărătorilor, iar Petic a evadat din sala de judecată.

Mai mulți susținători ai acestuia au fost prezenți la Curtea de Apel.

Amintim că fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic a fost învinuit de viol, fiind condamnat la trei ani și șase luni de închisoare.

cu executare în penitenciar de tip semi-închis. Acesta va mai trebui să plătească o amendă de 30 mii de lei pentru violare la domiciliu.

Fluxul de știri
0