Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Admiterea 2019: Un document a fost exclus din lista actelor obligatorii

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaЭкзамен
Экзамен - Sputnik Moldova
Abonare
Candidații la studii în instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior nu vor mai avea nevoie de un certificat obligatoriu până acum.

CHIȘINĂU, 18 iul – Sputnik. Ministerul Sănătății este decis să reducă din procedurile birocratice. Ministrul Ala Nemerenco a anunțat într-o postare pe Facebook că nimeni nu va nu va mai fi obligat să solicite certificat de sănătate la admiterea la studii, deoarece acesta este exclus din lista actelor obligatorii la admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior.

Un ordin comun în acest sens a fost semnat de către miniștrii Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și cel al Educației, Culturii și Cercetării, a explicat Nemerenco. Excepție fac specialitățile care necesită condiții fizice speciale - militari, sportivi, polițiști, pompieri etc.

Fiecare absolvent are dreptul la studii prin Constituție, iar acest drept nu este condiționat de starea lui de sănătate, a subliniat ministrul.

”Și noi suntem obligați să-i asigurăm acest drept nelimitat, fără nicio condiționalitate. De asemenea trebuie asigurată respectarea dreptului la confidențialitatea și protecția datelor cu caracter personal, astăzi forma 086/e fiind pestriță cu date despre starea sănătății tinerilor”, a mai precizat Ala Nemerenco.

Totodată, Ministerul își propune să reducă povara pe instituțiile medicale care, pe lângă fluxul de pacienți, sunt nevoite să facă față numărului mare de solicitări de certificate. Dar și să reducă birocrația – ”lucruri care ne omoară timpul și nervii - birocrația, cozile vii, listele de așteptare, înțelegerile, plicurile”.

Fluxul de știri
0