Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată de ce de la an la an avem tot mai puțini studenți

© Sputnik / Rodion ProcaDinu Țurcanu
Dinu Țurcanu - Sputnik Moldova
Abonare
O problemă majoră pe care o are învățământul universitar din Republica Moldova este micșorarea continuă a numărului de studenți.
Iată de ce de la an la an avem tot mai puțini studenți

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", prorectorul Universității Tehnice a Moldovei, Dinu Țurcanu, a explicat care sunt principalele motive, care îi determină pe tineri să plece peste hotarele țării.

Micșorarea continuă a numărului de studenți este influențată de mai mulți factori, nu doar de cel demografic sau de calitatea studiilor superioare, a explicat Dinu Țurcanu. Portivit lui, cauza principală pentru care tinerii aleg să-și continue studiile peste hotare este situația socio-economică din țara noastră.

"Condițiile socio-economice din țară Influențează alegerea universității. Sondajele efectuate anual demonstrează că tinerii sunt convinși în calitatea studiilor pe care le oferă universitățile din Moldova. Cauza principală care îi determină să plece este instabilitatea și nesiguranța zilei de mâine", a explicat prorectorul UTM.

De menționat că Universitatea Tehnică a Moldovei se regăsește printre primele 25 de universități în topul prezentat de către U-Multirank la categoria „International Joint Publication”. Indicatorul dat caracterizează gradul în care profesorii universitari sunt conectați la rețelele internaționale de cercetare. Universitățile care se regăsesc în top au cel puțin 75% din publicații elaborate în colaborare cu cercetători din afara țării.

UTM se regăsește în clasamentele U-Multirank alături de alte 1700 de universități din diferite colțuri ale lumii: Europa, Asia, America și Africa.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0