Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon, despre Programul de dobândire a cetățeniei prin investiție - Video

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Молдовы Игорь Додон
Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Igor Dodon a anunțat că Programul de obținere a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție a fost suspendat.

CHIȘINĂU, 18 iul - Sputnik. Despre aceasta a anunțat astăzi, președintele statului Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Igor Dodon spune că, cel mai probabil în ședința de m âine a Parlamentului, deputații vor lua decizia de suspendare a programului. Asta după ce au fost depistate mai multe nereguli ce țin de activitatea companiilor implicate în proces.

”Există mai multe semne de întrebare ce țin de companiile implicate în acest program. Este vorba despre o companie internațională, atrasă în acest proiect, cu bun nume, dar există și alte companii, printre care și din Republica Moldova, cu proprietari dubioși, care sunt împlicați în acest program”, a declara t Igor Dodon.

Șeful statului a anunțat că până acum au fost înregistrate 34 de cereri, iar altele nu vor mai fi acceptate.

Recent, majoritatea parlamentară a decis în prima lectură abrogarea legii, pe motiv că reprezintă multiple riscuri, cum ar fi obținerea cetațeniei Republici Moldova de persoane cu un trecut dubios din alte state, sau persoane care au beneficiat din furtul miliardului.

Programul prevedea că un investitor străin poate obţine cetăţenia Moldovei dacă transferă în Fondul de Dezvoltare Durabilă cel puţin 100 mii de euro sau 250 mii într-un domeniu de afaceri de importanţă strategică.

Totodată, Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea față de cetățeniile prin investiții. Potrivit unui raport al Comisiei, statele care oferă cetățenie sau drept de reședință prin investiții expun întreaga Uniune la riscuri sporite în ceea ce privește securitatea, spalarea banilor, evaziunea fiscală și corupție.

Fluxul de știri
0