Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Date oficiale: Cu cât s-a majorat prețul de import la benzină de la începutul anului

© Sputnik / Alexey Sazonov / Accesați arhiva multimediaCombustibil - Imagine Simbol
Combustibil - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Scăderea ratei de schimb a leului moldovenesc în raport cu dolarul american a influențat negativ prețul de import al benzinei.

CHIȘINĂU, 18 iul - Sputnik. De la începutul anului, prețul mediu de import al benzinei în Moldova a crescut cu 19,3 la sută.

Detaliile cu privire la majorarea prețului de import al benzinei în Moldova, sunt reflectate în raportul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

Carburanți - Sputnik Moldova
Prețurile la carburanți – ANRE a aprobat o metodologie nouă, iar calculul a rămas vechi

În primele trei luni ale anului, prețul s-a majorat de la 531,8 dolari pentru o tonă în ianuarie, până la 634,3 dolari în luna martie. 

Echivalat în lei moldovenești, prețul mediu de import al benzinei a crescut și mai mult, cu 19,5 la sută - de la 9116 lei pentru o tonă în ianuarie, până la 10897 de lei pentru tonă în luna martie. Cuza este deprecierea leului moldovenesc în raport cu dolarul american.

Amintim că, începând cu 1 martie 2019, procedura de stabilire a prețului la benzină a fost modificată. Potrivit legi adoptate de fostul Parlament, dreptul de a stabili prețurile la combustibili le revine operatorilor de pe piață.

Prețul la benzină se formează în baza cheltuielilor întreprinderii și ratele de rentabilitate anuală, care nu trebuie să depășească 10 la sută.

Fluxul de știri
0