Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce se întâmplă cu câmpul magnetic al Pământului: Descoperire uluitoare a cercetătorilor

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaВид Земли из космоса, Planeta Pământ
Вид Земли из космоса, Planeta Pământ - Sputnik Moldova
Abonare
Oamenii de știință care studiază nucleul Pământului, al cărui rol vital este de a ne proteja de particulele periculoase de energie înaltă din Spațiu, au constatat că au loc scurgeri ale acestuia, iar asta se întâmplă de aproximativ 2,5 miliarde de ani.

BUCUREŞTI, 18 iul – Sputnik, Doina Crainic. Deşi cauzele scurgerilor rămân încă necunoscute, la fel cum rămân necunoscute și consecințele exacte ale acestui fenomen asupra câmpului magnetic al Pământului, oamenii de știință par să fi găsit un răspuns la dezbaterile de zeci de ani cu privire la faptul dacă între nucleul Pământului și mantaua acestuia există un transfer de materie, scrie RT.

Un astéroïde (image d'illustration) - Sputnik Moldova
Asteroid uriaș, echivalent cu 2700 de megatone de exploziv, se grăbeşte către Pământ

Nucleul este compus din fier și nichel, precum şi din elemente precum platină, aur și tungsten. Atinge temperaturi de 5.000 de grade Celsius (9000 Fahrenheit) şi mulți cercetători cred că emite până la 50% din căldura vulcanică eliberată la nivelul planetei.

Cercetători de la universitățile franceze, canadiene, americane și australiene au descoperit munți și roci nou apărute pe suprafața Pământului conţinând izotopi de tungsten care se găsesc de obicei în stratul de nucleu exterior, dar nu mai sus de acesta. Prin urmare, echipa susține că așa-numitele coloane de magmă din manta aduc la suprafață părţi de materie din nucleu. Nu au existat dovezi de scurgeri înainte de această descoperire recentă.

Totuşi, implicațiile cercetării rămân încă neclare. Ştim însă că partea solidă, care se roteşte, a nucleului este responsabilă de magnetosfera Pământului, care ne protejează de cele mai periculoase particule emise în Spațiu. Oamenii de știință cred că partea lichidă a nucleului se solidifică lent și această ultimă cercetare poate oferi perspective unice atât cu privire la evoluția nucleului Pământului, cât și privind originea magnetosferei acestuia, vitală pentru viaţa pe planeta noastră.

Cercetarea a fost publicată recent în Geochemical Perspective Letters.

Fluxul de știri
0