Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ai susținut BAC-ul cu brio, dar nu ai idee ce profesie să îmbrățișezi? Cine te poate ajuta

© Sputnik / OsmatescoOtilia Dandara
Otilia Dandara - Sputnik Moldova
Abonare
Ești absolvent de liceu, dar nu ai decis la ce program să-ți depui dosarul? Nu ești singurul! Vezi cine te poate ajuta.
Ai susținut BAC-ul cu brio, dar nu ai idee ce profesie să îmbrățișezi? Cine te poate ajuta

Cu părere de rău, încă mulți absolvenți de liceu din Republica Moldova sunt derutați atunci când ajung să depună dosarul pentru studii universitare. Ei nu știu ce program vor să urmeze sau ce profesie să îmbrățișeze. Respectiv, în cererile de înscriere la universitate sunt indicate diferite programe, iar de cele mai multe ori - din domenii care nu au nimic în comun. 

„Noi știm că, copiii care au fost ghidați în carieră, indiferent că de familie sau școală, și este bine direcționat în viață, acești copii nu umblă pe la toate instituțiile și nu scriu zeci de programe în cererea de înscriere. Se limitează doar la câteva. Sunt însă mulți copii foarte derutați, care se înscriu la diferite programe că nici nu le rămâne loc pe foaie. Și atunci vedem că acești copii au nevoie de consiliere”, spune prorectorul pentru activitatea didactică al USM, Otilia Dandara.  

Cert este că absolvenții indeciși pot beneficia de serviciile Centrelor de Ghidare în Carieră, care activează în incinta universităților.

Studenți, ore, universitate - Sputnik Moldova
Educație
Admiterea 2019: Important pentru candidații la admitere în universități

„Noi avem un Centru de Ghidare în Carieră și Relații cu Piața Muncii, care lucrează foarte intens atât pe teren, adică în sălile unde se face admiterea, dar și în incinta Centrului. De consiliere pot beneficia atât tinerii, cât și părinții. Dar nu este bine dacă un tânăr a ajuns la 19 ani și el nu știe ce vrea să facă în viață”, adaugă profesorul universitar Otilia Danadara.

De precizat este că, astăzi, absolvenții de liceu pot depune dosarul la mai multe programe de studii concomitent și la diferite universități.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0