Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Boli cardiovasculare: Semne care indică probleme grave de sănătate

© Fotolia / Bits and SplitsProbleme ale unimii
Probleme ale unimii - Sputnik Moldova
Abonare
Reporterul Sputnik Moldova a încercat să afle de la specialiști care sunt simptomele ce indică dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

CHIȘINĂU, 16 iul – Sputnik. În ultima săptămână, condițiile meteo sunt relativ favorabile pentru oameni: dimineața este răcoare, iar în timpul zilei temperaturile sunt moderate. Meteorologii însă nu exclud revenirea arșiței, iar în această perioadă se acutizează toate maladiile cronice, dar mai ales cele cardiovasculare.

Nu întotdeauna simptomele maladiilor cardiovasculare pot fi depistate imediat. Mulți se conduc de principiul: „mă doare, dar îmi mi-a trece”, renunțând la consultarea medicului specialist. Uneori durerea într-adevăr trece, însă de cele mai multe ori revine, însă deja sub formă unei boli delăsate.

Аптека - Sputnik Moldova
Medicament periculos vândut în farmacii, poate provoca probleme cardiace la copii

Potrivit medicului-cardiolog Octavian Cenușă, fiecare persoană care a trecut de 40 de ani trebuie să meargă cu regularitate la medic, chiar dacă nu îl deranjează nimic. Există simptome periculoase care indică prezența unor probleme serioase de inimă.

„Eu îl întreb întotdeauna pe pacient cum suportă efortul fizic și ce îl face să se oprească în timp ce depune un efort. Inima se comportă ca și motorul mașinii. Dacă avem de urcat un deal iar mașina nu trage, în acest caz, evident, nu sunt de vină roțile, este o problemă la motor. Același lucru se întâmplă și cu inima”, a menționat medicul.

Dacă anterior mergeați la magazin, urcați dealul și nu aveați probleme, iar acum ele au apărut și progresează, înseamnă că ceva nu merge bine. Dacă odinioară urcați cu ușurință la etajul patru, iar acum vă opriți când ajungeți pe la etajul doi, trebuie să consultați medicul, a adăugat Cenușă.

Totodată, interlocutorul a vorbit de factorii care provoacă dezvoltarea maladiilor cardiovasculare.

„Simptomele ne semnalează că boala deja există. Trebuie să avem grijă până la apariția simptomelor. De exemplu, o persoană nu prea înaltă cântărește 100 de kilograme. Acest lucru vorbește clar despre obezitate, ceea ce, mai devreme sau mai târziu, se va manifesta într-un fel sau altul”, a conchis cardiologul.

În Republica Moldova, printre cauzele mortalității, maladiile sistemului cardiovascular ocupă primul loc.

Conform datelor statisticii medicale, peste o jumătate din numărul deceselor cetățenilor țării, în ultimii zece ani, au fost cauzate anume de maladiile cardiologice. Totodată, a patra parte din numărul celor decedați aveau vârsta aptă de muncă.

Fluxul de știri
0