Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Primele declarații făcute de Maia Sandu după întâlnirea cu Angela Merkel - Video

© AFP 2024 / JOHN MACDOUGALLAngela Merkel și Maia Sandu
Angela Merkel și Maia Sandu - Sputnik Moldova
Abonare
După întâlnirea cu Angela Merkel, premierul moldovean Maia Sandu a făcut mai multe declarații în cadrul unei conferințe de presă comune.

CHIȘINĂU, 16 iul - Sputnik, C.S. Maia Sandu i-a criticat dur pe cei care s-au aflat anterior la guvernare, precizând că nu au fost preocupați de edificarea unor instituții funcționale.

”Din păcate, fostele guvernări din Republica Moldova au fost interesate mai mult de câștigurile în propriul beneficiu, decât să edifice instituții funcționale”, a declarat Sandu în cadrul unei conferințe de presă după întrevederea cu Angela Merkel.

Totodată, Maia Sandu a declarat că sprijinul pe care l-a acordat Germania Republicii Moldova a fost unul constant și dezinteresat și a urmărit schimbarea sistemului de guvernare, priomovând valorile europene precum este modelul liberal-democrat de dezvoltare a societății, care se bazează pe libertate, drepturile omului și economia socială de piață.

Maia Sandu a făcut și declarații care l-au vizat pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, care, potrivit premierului, a condus ”din umbră” Moldova.

”De la o istorie de succes, am devenit o zonă gri a Europei, condusă din umbră de un oligarh, cu încălcări omniprezente ale drepturilor omului, furturi comise de companii guvernamentale, spălare de bani și corupție. Câteva companii serioase erau dispuse să investească în Moldova. Încrederea în instituțiile guvernamentale s-a prăbușit. Oamenii și-au pierdut speranța și părăsesc țara, am ratat oportunități de a construi o țară europeană mai bună”, a declarat Sandu.

Totodată, ea a vorbit despre situația din Moldova și despre pașii care urmează a fi întreprinși.

”Știu că sunteți dezamăgită de mulți politicieni din Moldova și sunt astăzi aici pentru a vă cere să credeți în perspectivele Moldovei ca stat european funcțional. Niciun stat aflat în tranziție nu se schimbă sau nu atinge aceste obiective suficient de repede. Dar ceea ce contează este direcția spre care ne îndreptăm și scopurile care ne motivează. Insist să fie numiţi experţi neafiliați politic în funcții-cheie - Procurorul General, la Curtea Constituțională, în instituțiile anticorupție. Acești oameni vor fi independenți și nu vor primi ordine de la nimeni, așa cum au făcut-o în trecut. Acesta este un principiu fundamental pe care îl vom respecta”, a declarat Sandu, precizând că Moldova urmează să facă schimbarea din interior, astfel încât să fim acceptați în UE cu instituții democratice funcționale.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, întreprinde marți, 16 iulie, o vizită în Germania la invitația cancelarului Angela Merkel. Înainte de a începe negocierile, Angela Merkel și Maia Sandu au ascultat imnurile celor două țări așezate pe scaune.

 

Anterior, șefa Guvernului de la Chișinău și-a exprimat recunoștința față de Merkel pentru invitația de a vizita Berlinul, mulțumind totodată conducerii RFG pentru susținerea acordată Republicii Moldova.

După ce a fost numită în funcția de prim-ministru, Sandu a reușit deja să efectueze vizite la București, Bruxelles și Kiev.

Fluxul de știri
0