Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Ivan Diacov: Ce riscăm dacă viitorul procuror general va fi din afara Procuraturii

Abonare
Rapiditatea cu care lucrurile se vor schimba în Procuratură depinde de faptul dacă viitorul procuror general va fi o persoană din cadrul instituției sau din afara ei, a declarat pentru Sputnik Moldova fostul procuror-șef al municipiului Chișinău, Ivan Diacov.

Dacă viitorul procuror general „va fi din sistem, un om onest și profesionist, el se va orienta foarte repede și va începe lucrul. Dacă va fi numit un procuror din afara sistemului, fie el și foarte bine pregătit juridic, îi va trebui mult timp pentru a cunoaște, elementar, oamenii, pentru a cunoaște situația”, a explicat Ivan Diacov.

La conducerea Procuraturii Generale nu se merge ca „la o construcție, pentru a face înconjurul clădirii. Acolo-s dosare multe”, a adăugat fostul procuror-șef al Chișinăului.

Întrebat dacă este necesară desemnarea unui procuror general interimar până la selectarea și desemnarea unui șef deplin în fruntea Procuraturii Generale, așa cum au propus deputații din Blocul ACUM, Ivan Diacov a răspuns afirmativ. „Desigur. Nu-i altă ieșire. Procurorul general a plecat, este un fapt obiectiv. Dar cum se vor descurca ei (parlamentarii – n.n.), este o întrebare foarte îngrijorătoare. Eu nu știu, nu pot să prognozez, le doresc numai succes”.   

Precizăm că deputații din Blocul ACUM au înregistrat o inițiativă legislativă prin care propun ca președintele Republicii Moldova să desemneze un procuror general interimar în cazul în care intervine vacanța funcției, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Proiectul de lege ar urma să fie votat în două lecturi săptămâna aceasta.

Fluxul de știri
0