CHIȘINĂU, 16 iul – Sputnik. Victor Micu a fost demis din funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Demisia sa a fost decisă în ședința CSM din 16 iulie, „pentru” votând nouă judecători, în timp ce un judecător a fost „împotrivă”.
„Viața nu se sfârșește aici. Nu am citit motivele revocării, sper că sunt întemeiate”, a declarat Victor Micu după ce judecătorii CSM i-au decis demisia.
Magistratul Petru Moraru a fost cel care a propus destituirea din funcție a lui Micu, criticându-l pentru faptul că și-ar fi luat concediu într-o perioadă complicată pentru sistemul judecătoresc.
Victor Micu a fost numit președinte al CSM în data de 17 iunie 2014, după care a fost reales în funcție, pentru un mandat de patru ani, în ianuarie 2018.
Interimatul funcţiei de președinte al CSM va fi asigurat de Dorel Musteață, s-a decis în aceeași ședință.
CSM urmează să desemneze, prin concurs, doi dintre cei șase judecători ai Curții Constituționale. În prima parte a ședinței din 16 iulie, CSM a decis prelungirea concursului pentru selectarea celor doi judecători până în 23 iulie, urmând ca la 30 iulie să fie selectați candidații. Pentru aceste două funcţii candidează 14 persoane.
În dimineața zilei, premierul Maia Sandu i-a adresat CSM un mesaj în care menționează că “dacă CSM-ul nu va ține cont de criteriile de integritate și profesionalism în cazul selectării judecătorilor Curții Constituționale, va trebui să inițiem procesul de curățare externă a acestuia și a sistemului judecătoresc”.
“Instituția Curții Constituționale, compromisă într-un mod fără precedent, are nevoie de o reabilitare în fața cetățenilor, a societății și a partenerilor externi. Persoanele care se fac vinovate de numeroase condamnări la CtEDO, care au executat nestingherit comenzile politice ale fostului regim, care au emis acte ilegale sau care nu își pot justifica averile, nu pot nicidecum reface încrederea în Curtea Constituțională”, se mai spune în mesajul adresat CSM și postat pe Facebook de premieruil Maia Sandu.
Curtea Constituțională este formată din șase judecători, cu un mandat de șase ani. Conform legislației, doi judecători sunt desemnați de către Parlament, doi de către Guvern și doi de către CSM.