Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul va numi astăzi noii membri la CEC

© Sputnik / Miroslav RotariЦИК CEC
ЦИК CEC - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Deputații din Moldova se întrunesc astăzi, la ora 14:00, în ședință pentru a numit trei noi membri ai Comisiei Electorale Centrale.

CHIȘINĂU, 16 iul – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova se va întruni astăzi, 16 iulie, în ședință plenară. Deși ordinea de zi a ședinței forului legislativ nu a fost încă făcută publică, Sputnik Moldova a aflat că deputații urmează să numească astăzi în funcție trei membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Cele trei locuri la CEC au devenit vacante după ce președintele Alina Russu, vicepreședintele Rodica Ciubotaru și membrul CEC, Iurie Ciocan, și-au depus mandatele din funcția de membru al CEC. Parlamentul a luat act de aceste demisii pe data de 5 iulie.

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul va lua astăzi act de demisia a trei membri ai CEC

În această dimineață, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități s-a întrunit în ședință pentru a aviza proiectele de hotărâre cu privire la numirea noilor membri CEC. Deocamdată nu este clar cine sunt candidații care vor fi propuși pentru cele trei funcții vacante la CEC. Cert este că procedura de numire a noilor membri CEC trebuie să se desfășoare cât mai urgent deoarece în această toamnă, pe data de 20 octombrie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri locale generale. CEC este organul central care se ocupă de organizarea și desfășurarea scrutinului.

Comisia Electorală Centrală este constituită din nouă membri: un membru este desemnat de către Preşedintele Republicii Moldova, ceilalţi opt membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei. Componenţa nominală a Comisiei se confirmă prin hotărârea Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul Comisiei Electorale Centrale sunt aleşi din rândul membrilor Comisiei Electorale Centrale cu majoritatea de voturi din numărul total al membrilor acesteia.

Alina Russu și-a depus cererea de demisie din funcția de membru și președinte al CEC>>>

Mandatul Comisiei Electorale Centrale este de cinci ani. La expirarea acestui termen, componenţa comisiei poate fi modificată. În cazul în care mandatul Comisiei Electorale Centrale expiră în cursul perioadei electorale, mandatul se prelungeşte de drept până la finele acestei perioade şi intrarea ulterioară în funcţie a noilor membri, dar cu cel mult 90 de zile.

Fluxul de știri
0