Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ion Dron spune de unde pornesc toate metehnele sistemului Procuraturii

© Sputnik / Miroslav RotariIon Dron
Ion Dron  - Sputnik Moldova
Abonare
Avocatul Ion Dron spune care sunt neajunsurile actualei Legi a Procuraturii și de ce trebuie modificată.
Ion Dron spune de unde pornesc toate metehnele sistemului Procuraturii

Atât timp cât actuala Lege a Procuraturii nu va fi modificată, acuzatorii din Republica Moldova nu vor fi responsabilizați. Aceștia vor continua să ia decizii părtinitoare, iar oameni nevinovați vor avea de suferit, așa cum s-a întâmplat de-a lungul anilor. Declarația îi aparține președintelui Asociației Obștești „Centrul de Inițiative și Monitorizare Autorități Publice”, Ion Dron, și a fost făcută pentru Radio Sputnik Moldova.

„Noi avem o lege imbecilă și spun asta cu toată seriozitatea. În Republica Moldova nu există nicio normă care stabilește cine se face vinovat sau cine este responsabil de rezultatul final pe marginea unui dosar sau altul. Acum înțelegeți de ce spun că legea este imbecilă?”, spune avocatul Ion Dron.

Totodată, fostul judecător spune că actuala Legea a Procuraturii oferă prea multă ”putere” procurorului general.

„Puterea absolute pe care o are procurorul general este un lucru care ar trebui să deranjeze, este un lucru periculos”, conchide Ion Dron.

Amintim că Parlamentul a adoptat marţi, 9 iulie, cu votul a 56 de deputaţi, o hotărâre prin care a constatat că Eduard Harunjen nu a întrunit condițiile de numire în funcția de Procuror General. Pe 11 iulie, fostul procurorul general Eduard Harunjen și-a depus demisia în fața președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.

Șeful statului a semnat decretul de eliberare a acestuia din funcție în baza cererii depuse.

Săptămâna aceasta, Parlamentul urmează să adopte în două lecturi o inițiativă legislativă prin care președintele țării va desemna, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, un procuror general interimar în cazul intervenirii vacanței funcției. Dacă inițiativa va avea susținerea deputaților, urmează ca șeful statului să desemneze un procuror general interimar.
Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0