Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ministrul român de Externe pleacă: Cine îl va înlocui pe Meleșcanu

© AFP 2024 / ATTILA KISBENEDEKTeodor Meleșcanu
Teodor Meleșcanu - Sputnik Moldova
Abonare
ALDE i-a retras astăzi sprijinul politic lui Teodor Meleşcanu, iar propunerea ALDE pentru Ministerul de Externe este fostul europarlamentar Ramona Mănescu

BRUXELLES, 15 iulie - Sputnik, Daniela Porovăț.  „Am convenit cu toţii că domnul Meleşcanu şi-a făcut cu competenţă datoria în funcţia pe care a avut-o. Dăm în continuare acelaşi respect domnului Teodor Meleşcanu pe care îl considerăm unul dintre reprezentanţii noştri de marcă. Cu toate acestea, nu putem să negăm un anumit tip de percepţie publică. Am hotărât să retragem sprijinul politic domnului Teodor Meleşcanu. În acelaşi timp am propus că doamna Ramona Manescu să fie propusă pentru această poziţie de ministru a Afacerilor Externe. Aceasta propunere a fost rezultatul a unei decizii colective”, a declarat astăzi Varujan Vosganian, concluzionând deciziile luate în şedinţa ALDE.

Referitor la posibilitatea ca Iohannis să respingă propunerea, Vosganian susține că premierul Viorica Dăncilă va sesiza CCR dacă preşedintele nu răspunde în termen de zece zile propunerii făcute de ALDE pentru MAE.

„Sperăm că această nouă propunere să aibă un răspuns rapid, aşa cum cere noul Cod administrativ, în termen de zece zile. Îl atenţionăm pe preşedinte ca dacă nu face acest lucru vom fi în situaţia unui conflict între puterile statului şi doamna premier Dăncilă va fi în situaţia să sesizeze CCR”, a adăugat Vosganian.

Respingerea lui Mănescu ar antrena un nou război Iohannis-coaliția aflată la guvernare, dar este genul de tactică pe care președintele României a aplicat-o de multe ori în raporturile cu Executivul și cu partidele aflate la guvernare, așa că nu este exclusă o nouă mutare de șah a președintelui care să pună coaliția PSD-ALDE în încurcătură.

Teodor Meleșcanu a declarat că va respecta decizia ALDE, subliniind că nu se simte vinovat cu nimic.

”Bineînțeles că voi respecta decizia de retragere a sprijinului politic din partea Biroului Politic al ALDE și aștept hotărârea de remaniere a doamnei Prim-Ministru. În același timp, subliniez că nu există niciun fel de vinovăție, singurele aspecte pe care mi le asum fiind dublarea numărului secțiilor de votare și respectarea prevederilor legale (Legea Nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European), care ar fi trebuit aduse la zi de către Parlament”, a scris Meleșcanu.

Fluxul de știri
0